Topparnas nya favoritfond

En hemlighetsfull svensk välgörenhetsfond med bas i Storbritannien har fått med stora delar av det svenska näringslivet på att sponsra ett enormt bokverk om Carl von Linnés apostlar.

Den 29 maj i år solade sig 130 utvalda personer ur svensk politik och svenskt näringsliv i kunglig glans på Drottningholms slott. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia var närvarande när några av Sveriges främsta kulturella välgörare möttes för att fira utgivningen av det exklusiva bokverket The Linneaus Apostles, en hyllning till Sveriges första och främsta världsresenärer med anledning av Carl von Linnés 300-årsjubileum.

Kostnaden för utgivningen är 15 miljoner kronor – det mest påkostade engelska bokverket med nordiskt tema någonsin. Preemägaren shejk Al-Amoudi och Nordic Capitals vd Robert Andreen var ett par av de näringslivspersoner som njöt av vittra tal och 1700-talsbuffé på slottet, medan riksdagens talman Per Westerberg, biståndsminister Gunilla Carlsson, och tidigare statsminister Ingvar Carlsson gav politisk tyngd åt arrangemanget.

Egentlig huvudperson på den eleganta sammankomsten var dock en mindre namnkunnig svensk: Lars Hansen, tillika en av grundarna av IK Foundation, den fristående och allmännyttiga fond som står bakom utgivningen av mastodontverket om Linnés lärjungar.

Till vardags för forskaren och kulturidealisten Hansen en doldistillvaro på engelska landsbygden. Därifrån har han dock under de senaste 20 åren mobiliserat imponerande kontakter i svenskt och internationellt näringsliv. I kommittén för Linnéutgivningen sitter till exempel 3i Nordics Lars Gårdö och Ingvar Carlsson. De har i sin tur lockat finansiering till IK Foundation av svenska industrimän som Oriflame-bröderna Robert och Jonas af Jochnick, Al-Amoudi, Barchan-familjen, storägaren i Atle Helge Karinen samt även Wallenbergs.

Lars Hansen hade ingen naturlig plattform inom näringslivet från början, utan var med och grundade IK Foundation 1988 i egenskap av forskare. Syftet var inledningsvis att rädda kvarlåtenskap från ett antal tidigare projekt som drivits inom ramen för olika europeiska forskningsorganisationer.

Ett par år senare slöt sig Studsviks före dette ordförande Per Wahlström till gruppen. Wahlström, som nyligen gick bort i cancer, hade redan tidigare lärt känna Hansen i London genom sitt starka kultur- och naturhistoriskt intresse, och nu kunde han vara med att lägga grunden till IK Foundations nätverk. I ett tidigt skede kom också Lars Hansen i kontakt med Gad Rausing i dennes roll som arkeolog. Rausing kopplade sedan ihop IK Foundation med Procordia och managementkonsulten Mats Ringesten, som sedan dess kvarstått som aktiv stödjare av fonden.

Defintionen av IK Foundations uppdrag är bred: fonden stöder projekt som verkar för att stimulera internationell forskning och information om kultur, natur och miljö. Målet är att initiera, finansiera och producera långsiktiga forskningsprojekt inom dessa områden, men de ägnar sig även åt mer synliga aktiviteter, som utställningar och bokutgivning. Endast tre, fyra personer arbetar direkt för fonden, medan runt 50-60 personer per år är sysselsatta på projektbasis.

Talar man med Lars Hansen och tar sig en titt på namnen i IK Foundations nätverk står det snabbt klart att organisationen är en ovanlig nordisk företeelse (låt vara att sätet är i London, det mesta handlar om nordiska personer och forskningsteman).

Fonden ägnar sig nämligen varken åt enskilda sponsringsaktiviteter eller stordrift à la statliga Vetenskapsrådet, utan är anhängare av den gamla skolans filantropi med klassiskt mecenatskap som idealbild.

– Vi försöker genom vårt arbete i olika delar av världen stimulera individer och organisationer att tänka i historiska banor, att prioritera interdisciplinära aktiviteter och kvalitet. Detta kan i förlängningen öppna ögonen för kultur och natur snarare än att välja att sponsra exempelvis en kortsiktig golftävling, säger Lars Hansen.

Han poängterar dock att IK Foundation inte bara finansieras av mecenater, utan även genererar egna inkomster genom försäljning och samarbeten med bland annat privata vetenskapliga fonder och akademier.

Flera av de personer som kan kopplas till IK Foundation visar genom annat samhälleligt engagemang att de delar Hansens anglosaxiska filosofi om att man ska “ge något tillbaka” till samhället.

Bland annat är af Jochnicks kända välgörare vars privata fond hittills donerat 100 miljoner kronor runt om i världen, till allt ifrån Fryshuset i Stockholm till barn i Sydafrika vars föräldrar dött i aids. På kulturområdet är Helge Karinen bekant för att ha restaurerat Sparreholms slott (där han för övrigt inhyser en samling av hundratalet veteranbilar), och Gad Rausings stiftelse för humanistisk forskning har överlevt grundaren själv som en viktig finansiär av akademiska insatser.

Sådant personligt engagemenang hör dock till undantagen i Sverige, kanske därför att vi inte får i oss välgörenhetstanken i modersmjölken på samma sätt som i England, tror Hansen. Trots detta ser han en filantropisk tradition i Sverige som man kan bygga vidare på.

– De långväga resor som Linnés apostlar gjorde runt om i världen bekostades helt privat av enskilda kulturvänner, fonder och akademier när det begav sig. I samma anda har nu bokverket om dem möjliggjorts av personer med en känsla för historiska värden, säger Hansen.

Bokverket om apostlarna till Sveriges internationellt mest kände man är det största som utgivits på engelska på ett nordiskt tema: elva band på sammanlagt 5 000 sidor som det tagit åtta intensiva år, 100 personer och samarbete med museer och organisationer i över 100 länder att färdigställa.

När de sista volymerna går i tryck i vinter har beställningslistan redan samlat namn som gör det troligt att verket kommer att bli ett måste i varje hem med kulturtraditionella anspråk: Bland andra Lisbet Rausing, dotter till Tetra Paks/Tetra Lavals mångårige chef Hans Rausing; Percy Barnevik; Finn Johnsson, Volvos ordförande; finansmannen Ulf Lindén; cykelkungen Salvatore Grimaldi; Skånes största jordägare Carl Piper och Ingvar Kamprad har i förväg säkrat var sitt exemplar av den limiterade upplagan till priset av drygt 10 000 kronor.

När namnet Ingvar Kamprad dyker upp leds tankarna till uppgiften om att familjen Hansen har ett torp i samma “linnéanska landskap” i Småland, där Ikea-grundaren också har ett sommarställe. Och så är det det där med att bokstäverna IK i fondnamnet inte förklaras någonstans. Har Kamprad något att göra med saken? Känner de varandra?

Hansen drar sig för att tala om kopplingen, men tillstår att “det pågår en lågmäld korrespondens” – dock poängterar han att Kamprad inte är en av fondens mecenater. Vid en antydan om att Sveriges rikaste man inte precis gjort sig ett namn som filantrop kommer dock Hansen till Kamprads försvar och försäkrar att mycket sker i det tysta, bland annat, har han hört, i form av stora donationer till cancerforskning.

En ytterligare tung kontakt på IK Foundations lista är den judiske iraniern David N Khalili, en av världens främsta konstsamlare och tillika en av världens rikaste män. Khalili var “talk of the town” i London för ett antal år sedan då han restaurerade en byggnad vid Kensington Palace i västra London för 90 miljoner pund, ett företag som under fem år sysselsatte i genomsnitt 400 arbetare per dag. Bara Windsor Palace har restaurerats för mer pengar.

Numera bebos det konstfullt iordningställda palatset av världens näst rikaste man, indiske stålmogulen Lakshmi Mittal.

CECILIA EZAS-NIKPAY

Linnés apostlar utforskade världen

Carl von Linné (1707-1778) inspirerade under sin livstid 17 av sina studenter att resa ut i hela den då kända världen för att dokumentera dess flora, fauna och kultur. De unga biologerna genomförde både strapatsrika och vetenskapligt värdefulla resor till samtliga kontinenter för att bevisa att Linnés teorier om växt- och djurrikets systematik stämde.

Södra Afrika, Oceanien, Antarktis, Sydamerika

Anders Sparrman (1748-1820)
Reste till Kina som skeppskirurg vid 17 års ålder. Senare till Sydafrika tillsammans med kapten Cook där han bl.a. tecknade djur och växter, studerade språk, slogs med inhemska stammar och gjorde sig till vän med kannibaler. Därefter vidare till äventyr bland isbergen i Antarktis på en diet av salt kött och mögliga kex. Sparrman tog ställning emot slaveriet och vittnade om detta i engelska överhuset.

Europa, Arktis och Asien

Anton Rolandsson Martin (1729-1785)

Johan Peter Falck (1732-1774)

Guvernant till Linnés son. Blev kurator för naturhistoriska samlingarna i S:t Petersburg under Katarina den stora. Studerade botanik och samhälle under resor i hela Ryssland, inklusive dokumentation av allt ifrån geologi, klimat och jordbruk till seder, språk och religioner. Var hela livet sjuklig och begick självmord utan att ha återvänt till Sverige.

Europa, Nord- och Sydamerika

Pehr Kalm (1716-1779)

Pehr Löfling (1729-1756)

Daniel Rolander (1725-1793)

Europa, Mellanöstern, Afrika

Göran Rothman (1739-1778)

Fredrik Hasselquist (1722-1752)

Peter Forsskål (1732-1763)

Naturforskare, orientalist och filosof. Tog två år på sig att nå Egypten med en dansk expedition som hade målet “det lyckliga Arabien”. Efter att ha dokumenerat bibliska växter på arabiska halvön dog han i malaria i Jemen. Verkade även politiskt som en av Sveriges första liberaler.

Andreas Berlin (1746-1773)

Adam Afzelius (1750-1837)

Europa, södra Afrika, Asien

Carl Peter Thunberg (1743-1828)

Europa, södra Afrika, Oceanien, Sydamerika, Asien

Pehr Osbeck (1723-1805)

Olof Torén (1718-1753))

Carl Fredrik Adler (1720-1761)

Christopher Tärnström (1711-1746)

Daniel Solander (1733-1782)

www.linnaeus.info

www.ikfoundation.org

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.