Två starka jättar räddade börsen
– Rörelserna har varit väldigt små idag och styrkts av bankerna. De har påverkat index mest idag. I övrigt finns inga företagsnyheter av intresse och statistiken från USA var heller inte särskilt spännande, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.
– Hela den svenska situationen just nu är hur man ser på valutan. Kronan blir lidande av kopplingen till Baltikum, men det är samtidigt positivt för exportföretagen, sade han vidare.
OMXS30-index stängde på 769,7, en minskning med knappt 0,1 procent. Omsättningen blev fortsatt låg och aktier till ett värde av drygt 11 miljarder kronor bytte ägare under dagen.
Swedbank och SEB blev två av mest omsatta aktierna och temat för dagen blev fortsatt devalveringshotet i Lettland.
Landets finansminister uppgav på tisdagen att det “absolut inte” finns något behov av en devalvering och att de planerade budgetnedskärningarna kommer att räcka för att möta krisen och kraven från internationella rådgivare.
Men marknaden verkar inte vara övertygad att landet kommer att kunna hålla sin valutapegg. S&P satte på tisdagen Lettlands kreditbetyg under bevakning för en möjlig sänkning och kreditvärderingsinstitutet ser en ökad press på valutan i det korta perspektivet.
“Investerare bör utgå från att det blir en devalvering för att vara på den säkra sidan då risken för detta är relativt hög. Det blir stora kreditförluster (för bankerna) oavsett om det blir devalvering eller inte”, sade en marknadsanalytiker i en kommentar.
SEB tappade 0,3 procent till 32:60 kronor, medan Swedbank sjönk med 1 procent till 41:30 kronor.
Inom verkstad var fordonstillverkarna länge under press, men säljtrycket bromsades in under eftermiddagen.
Amerikanska Navistar sänkte på tisdagen sin prognos för den nordamerikanska lastbilsmarkanden i år, men flaggade samtidigt för att kunderna märker att botten nu är nådd.
Volvo, som varit under stark press den senaste tiden, vände upp och aktien slutade 1,5 procent högre på 47:40 kronor efter ett sent rally under eftermiddagen.
Teknik var i fokus efter att amerikanska Texas Instruments gjort en kraftig uppjustering av resultatprognosen för det andra kvartalet. Apples lansering på måndagskvällen av nya 3G Iphone var också i rampljuset.
“Texas Instruments är världens tredje största leverantör av halvledare till mobiltelefoner och är därför en indikation på marknaden och Nokia givetvis eftersom Nokia har över 40 procent av marknaden. Det är också därför Nokia också går bättre än Ericsson idag”, sade en analytiker till Direkt.
Lanseringen av nya 3G-Iphone blev inte så imponerande som många hade trott, vilket också kan ha gett Nokia stöd under dagen, uppgav analytikern vidare.
Slutkursen för Nokia blev 121:90 kronor, upp nästan 3 procent, medan Ericsson var upp med 0,7 procent till 70:20 kronor.
Oljepriset fortsatte upp på tisdagen, med stöd av att dollarn försvagades. Lundin Petroleum steg med 1 procent till 64:10 kronor.
Tisdagen bjöd även på flera rekommendationsändringar, som inte satte något större avtryck i marknaden. Bland annat sänkte SEB sin rekommendation på Millicom till behåll från köp. Aktien slutade 0,7 procent lägre på 443 kronor.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.