Uppåt på Wall Street

New York-börserna lyfte under måndagens session efter så väl börsoptimism i omvärlden som ett upphettat företagsaffärsflöde på hemmaplan.

Dow Jones Industrial Average sågs vid stängning upp med 1,3 procent till 17.977. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 1,4 procent till 2.081 och Nasdaq Composite ökade med 1,2 procent till 4.930.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 2 punkter till 2,09 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 1 punkt till 2,68 procent.

I läkemedelssektorn steg Valeant Pharmaceuticals New York-noterade aktie med 2,5 procent efter att det kanadensiska bolaget ser ut att ha gått vinnande ur budstriden om Salix. Valeant höjde sitt tidigare bud från 158 till 173 dollar per Salix-aktie för att toppa Endos bud på cirka 172,50 dollar per aktie. Salix steg 2,0 procent till 172,74 dollar, det vill säga precis under budet.

Endo, som nu ger upp striden om Salix, fick se sin aktie stärkas 2,7 procent.

Kvar i sektorn har nu sista hindret för Actavis köp av Botox-tillverkaren Allergan undanröjts då EU-kommissionen godkände förvärvet. Actavis var upp 1,9 procent. Intressant är att här var det Valeant som gick förlorande ur den budstrid som föregick affären.

Amerikanska Procter & Gamble, en konkurrent till bland annat SCA, överväger att antingen sälja eller knoppa av delar av dess verksamheter inom skönhetsprodukter, uppger källor till Bloomberg. Aktien noterades upp 2,1 procent.

Enligt nyhetsbyrån skulle en sådan åtgärd vara helt i linje med konsumentproduktbolagets uttalade planer på att lämna upp till 100 av dess nuvarande produktlinjer. P&G sålde förra året batteriverksamheten Duracell till den amerikanske investerarlegendaren Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

Life Time Fitness steg 5,2 procent till 70,69 dollar. efter att man meddelat en överenskommelse om att bli utköpta från börsen av private-equity bolaget TPG och Leonard Green & Partners för 72,10 dollar per aktie. Marknaden har alltså lagt sig 2,0 procent under budet.

Dupont pressades ned 4,3 procent på den för övrigt starka börsen efter att dess styrelse valt att kritisera förslaget från storägaren och aktivistfonden Trian Fund Management om att koncernen bör delas upp för att maximera värdet för dess aktieägare.

I makroflödet inkom Empire State-indexet, en indikator över tillverkningssektorn i New York-området, på nivån +6,9, något svagare än förhandsförväntningarna vid +8,0.

USA:s industriproduktion i februari steg 0,1 procent jämfört med januari. Väntat var den marginellt högre månadstakten +0,2 procent.

Veckans bevakningsmässiga höjdpunkt för New York-börsens investerare blir sannolikt onsdagens penningpolitiska besked från centralbanken Federal Reserve.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.