Vinst för Vik i miljardtvist

Affärsmannen Alexander Vik har skördat ännu en framgång i domstol. Nu kan jakten på Xceleras dotcom-vinster vara över.

Våren 2000 var investmentbolaget Xcelera rekordvärderat på börsen i USA och familjen Viks ägarbolag kunde sälja aktier för flera hundra miljoner dollar.

Guldägget i Xceleras portfölj var bolaget Mirror Image med rötter i Sverige. När börsraset väl inleddes började såväl Mirror Images tidigare ägare, som småspararna i Xcelera att kräva pengarna tillbaka.

Tvisterna har nu pågått i över åtta år i en rad olika domstolar på båda sidor om Atlanten. Familjen Vik och deras ägarbolag ser dock ut att ta hem spelet efter två viktiga domar de senaste månaderna.

I maj kastades ett åtta år gammalt så kallat class action-mål ut från en domstol i Boston bara några dagar innan en planerad juryrättegång skulle hållas. Detta sedan domaren underkänt ett expertvittne som var avgörande för de klagandes talan. Beslutet innebar i praktiken slutet på class action-processen, även om ett mindre antal Xcelera-aktieägare inte är bundna av domen.

I början av september kom nästa seger då en domstol i Delaware kastade ut de gamla Mirror Image-ägarnas skadeståndsprocess mot Xcelera och bröderna Vik.

Även detta mål har pågått sedan 2000. Bakgrunden är att Mirror Image-ägarna hävdar att Xceleras övertagande av verksamheten 1999 inte följde de avtal som upprättats mellan parterna. Genom att snabbt ta kontrollen över merparten av Mirror Image kunde Xcelera plocka hem vinsterna under dotcom-boomen på bekostnad av de gamla ägarna, enligt stämningen.

Tvisten har även varit föremål för en skiljedomsprocess i Sverige som avgjordes i september 2001. I denna dom slogs det fast att den norska affärsmannen Atle Lygrens ägarbolag Plenteous hade rätt till skadestånd på grund av Xceleras agerande som ägare i Mirror Image.

Skadeståndsanspråket sattes till 569 miljoner dollar av Plenteous, men processen fördes aldrig vidare i den svenska skiljenämnden. I stället valde Atle Lygren och en grupp tidigare Mirror-ägare att driva processen vidare i domstolen i Delaware i USA.

I det färska utslaget från domstolen hävdar domaren att målet ska kastas ut eftersom den klagande parten inte lämnat korrekt information om varför processen i Sverige aldrig slutfördes. Domaren anser också att Plenteous och medklagande Parfi Holding inte längre är rättmätiga parter.

Detta eftersom Plenteous och Parfis ägande i Mirror Image inte varit obrutet under processens gång. Plenteous blev utlöst som aktieägare efter en sammanläggning av aktier som innebar att småspararnas innehav raderades ut. Parfi bildades enbart för att ta hand om de tidigare aktieägarnas rättigheter i processen och har därför inte en direkt ägarkoppling enligt domstolen.

Parfi Holding försattes i konkurs under förra året efter flera års strider med Xcelera och familjen Vik. Till saken hör att Xcelera tidigt köpte cirka 15 procent av Parfi-aktierna i ett försök att störa processen.

Ägarbråket, som mest rört bolagsrättsliga frågor, har bland annat lett till tvister i Stockholms tingsrätt.

Vid denna tidnings pressläggning är det fortfarande oklart om Mirror-ägarna kommer att överklaga Delaware-domen. Det finns också en möjlighet att driva målet vidare i Sverige.

En som tidigt valde att lägga ner den juridiska stridsyxan var Alexander Viks mångårige affärspartner Tryggwe Karlsten. Tvisten gällde också denna gång Xceleras övertagande av Mirror Image som enligt stämningen bekostats av familjen Karlstens bolag. Processen avbröts dock utan domstolsprövning.

Trots mer än åtta år av tvister kan den senaste domen innebära att de faktiska anklagelserna mot Xcelera och Alexander Vik aldrig kommer att prövas i en domstol.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.