Vinstvarningar duggar tätt

Det finns inte mycket som talar för att börsen ska klättra inom den närmaste tiden. Nu är det säsong för vinstvarningar.

Förra veckan steg Affärsvärldens generalindex med måttliga 0,4 procent. En paus i uppgången eller början till en vändning nedåt igen? När världens börser klättrat snart två veckor i rad, i Stockholm med cirka 11 procent på tio dagar, är det nog klokt att stanna upp och ställa sig frågan vad som nu ska lyfta börsen ett hack till.

Och svaret är att det är svårt att se sådana positiva faktorer.

Visst kan det vara så att börsaktörerna kan ha räknat in det sämsta av alla utfall redan. Och vad gäller bankaktier går det nog att hävda att ett slags botten, åtminstone för tillfället, har nåtts. Nyemissionerna i Nordea och SEB ser ut att gå hem. Till den saken bidrar säkerligen de stigande inflationsförväntningar som väntas bli verklighet när USA:s centralbank det kommande året köper statspapper för 2 500 miljarder kronor.

Två delsvenska börsjättar, Stora Enso och Sony Ericsson, bidrog till att sänka börsen i slutet av förra veckan. För om någon hade glömt bort saken så är det nu, när börsjättarna har haft två tre veckor på sig att räkna igenom intäkter och kostnader för kvartalets första två månader, som det är högsäsong för vinstvarningar, i Sverige och utomlands. Stålbranschen är illa ute och kan bli föremål för nästa varning – SSAB varnade för övrigt indirekt för sämre resultat i och med att bolaget aviserade längre sommarlov än tidigare år. Under förra veckan varnade tre av SSAB:s konkurrenter för sämre resultat än vad marknaden förmodade, nämligen finländska Rautaruukki, amerikanska Nucor och tyska Thyssen Krupp.

Negativa besked kan vara att vänta inte bara från Sony Ericsson, som tappat en tredjedel av sin försäljning under årets första tre månader, utan också från branschettan inom mobiltelefoni, Nokia. Investmentbanken Cazenove bedömde i fredags att sannolikheten att Nokia presenterar en vinstvarning är 50 procent.

För verkstadsbolag, inte minst i bilbranschen, är verksamheten så pressad att få analytiker vågar ha en uppfattning om resultatnivåerna framöver. Svensk industriproduktion föll i januari med skrämmande 23 procent, vilket är ett djupare fall än för OECD-länderna. I det ljuset är den uppgång på 20-30 procent som svenska cykliska bolag noterat sedan botten inte helt enkel att förklara. Kanske är det så att aktörerna inte tror att det ska bli så illa som det har verkat.

I dag, onsdag, får vi veta hur privatkonsumtionen utvecklats i USA. I morgon får vi veta slutliga (reviderade) BNP-siffrorna för USA under fjärde kvartalet 2008. De preliminära siffrorna angav 6,2 procents BNP-fall i årstakt och varje förbättring av den siffran skulle ses som en överraskning. Analytikerna väntar sig en nedgång på 6,6 procent.

Vad värdet av produktionen i världens största ekonomi blir under innevarande kvartal är ännu okänt men en fingervisning går det att få i beställningsläget för varaktiga varor, som flygplan, datorer och maskiner, som presenteras i dag. Siffran har fallit sex månader i rad och nu väntas ett fall på 1,2 procent i februari. Ökad bilproduktion jämfört med i januari drar upp siffran.

Försäljningen av nya bostäder i USA är en annan skräcksiffra som kan överraska positivt den här gången. Försäljningen har rasat med 80 procent sedan sommaren 2005 (och 20 procent under de senaste två månaderna) men när februarisiffran presenteras i dag väntas en mindre uppgång.

I dag kommer också kvartalsrapport från H&M-konkurrenten, spanska Inditex. Och i morgon kommer just H&M med sin rapport.

En annan handlare på den internationella banan är Clas Ohlson, som inför julen 2008 öppnade butik i London. Siffror över den brittiska detaljhandelns försäljning i februari kommer också på torsdagen.

Slutligen något positivt. Visst kan det vara så att det vi sett på börsen under de senaste två veckorna inte är ett “bear-market-rally”, en tillfällig kursuppgång på en fortsatt negativ börs, utan början på en stabilisering. I vart fall två saker talar för den saken:

USA-börserna steg fram till i fredags två veckor i rad – något som inte hänt på 11 månader. Här hemma steg börsen förra veckan fyra dagar i rad, vilket inte har hänt på ett halvår och slog tillfälligt igenom ett tekniskt motstånd i torsdags.

________________________________________________________________

Nu i Veckan

Onsdag

* Privatkonsumtion i USA (februari).

* Rapport från Inditex.

Torsdag

* BNP-siffror från USA.

* Kvartalsrapport från H&M.

* Detaljhandel, Storbritannien (februari).

Fredag

* Detaljhandelsutveckling Sverige (februari).

* BNP-siffror från Storbritannien och Frankrike (kvartal fyra 2008).

* Sista dagen att teckna SEB-aktier.

Onsdag

* Bilförsäljning mars, Sverige och USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF