Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Het i skakig sektor

2017-11-08 14:00

Den hackande bostadsmarknaden avspeglas i svag kursutveckling för det mesta som är byggrelaterat på börsen, visar Affärsvärldens sammanställning.

I veckans tabell synas 20 bolag inom byggsektorn, antingen rena byggbolag eller leverantörer av alltifrån tvättställsblandare till ventilationsprodukter och arbetskläder.

Bolagen har i år tappat 6 procent i genomsnitt. Fallet har kommit senaste halvåret då nedgången i genomsnitt varit 16 procent. Värst drabbade är bostadsutvecklare och bostadsbyggare som Oscar Properties, SSM och JM – alla ner omkring 30–50 procent. Men även leverantörer, som fönstertillverkaren Inwido och köks­bolaget Nobia, har fallit tungt.

För dem som lockas av de pressade värderingsmultiplarna, men räds de osäkra utsikterna, framstår Nobia som ett intressant alternativ. Aktien har varit en besvikelse sedan Affärsvärlden rekommenderade köp i nr 14/2017. Men kanske vänder vinden nu?

I förra veckan köpte huvudägaren Nordstjernan aktier för över 100 miljoner kronor. Dessutom fyllde vd Morten Falkenberg på med aktier för 1,6 miljoner.

Bolaget sticker ut med en av de starkaste balansräkningarna i tabellen, vilket ger skydd på nedsidan om sämre tider skulle stunda.

Den nästan skuldfria balansräkningen ger bolaget muskler att gå in i den ”offensiva tillväxtfas” med förvärv som aviserades tidigare i år. Och skulle förvärven utebli så finns potential till extrautdelning. Enligt Factset räknar ett par analytiker som följer bolaget med 9 kronor per aktie i utdelning i vår.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom