Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Säljsugna företagsledare

2020-02-19 18:00

Stockholmsbörsens vd:ar har varit flitiga på säljknappen det senaste. Men har de gjort en bra affär?

Pilotskolan och skin in the game är populära termer i börssammanhang. Att insynspersoner, särskilt vd:arna, själva har investerat i bolaget ger ett positivt signalvärde för utomstående investerare. Desto mindre populärt brukar det vara när vd:arna säljer aktier i det egna bolaget.

Under det senaste året har flera vd:ar sålt av stora aktieposter. I tabellen intill listas ett urval av vd:ar på Stockholmsbörsen som valt att minska sina innehav i det egna bolaget.

Generellt sett verkar det ha varit en dålig idé att sälja: i genomsnitt har aktierna stigit i värde efter vd:arnas avyttringar. Den vd som har gått miste om störst kursuppgång är livekasinobolaget Evolution Gamings vd Martin Carlesund som sålde aktier för nära 6 miljoner kronor i somras. Sedan dess är kursen upp 78 procent.

Den färskaste försäljningen står Vitrolifes vd Thomas Axelsson för. I förra veckan meddelade Axelsson att han halverat sitt aktieinnehav. Aktien var ned 5 procent på beskedet, men återhämtade sig mot slutet av veckan.

Vd:n med bäst tajming är Raysearchs grundare Johan Löf, som motiverade försäljningen med att han inte sålt aktier sedan 2013, och att avyttringen gjordes av rent privatekonomiska skäl. Han äger fortsatt drygt 6,7 miljoner aktier i bolaget, även om värdet av dessa har minskat med 43 procent sedan försäljningen i höstas.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom