Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svensk barstjärna

2019-02-13 18:00

 

Madeleine Rapp har gjort det som de flesta unga svenskar drömmer om. Landat ett jobb inom barvärlden i New York. Hon arbetade tidigare på Dead Rabbit, framröstad till världens bästa bar. Numera huserar hon på My Friend Duke.

– Det jag älskar med den här stans barscen är att den är så levande. Det finns något för alla, säger Madeleine Rapp.

Amerikaner ska älska lakrits

Varannan månad beställer de tre svenska entreprenörerna bakom Bon Bon tre ton smågodis från Sverige. För ett år sedan öppnades butiken i trendiga kvarter på Lower East Side i New York. Bakom företaget står Selim Adira, Robert Persson och Leonard Schultz. Och enligt dem skickar kunder ibland en Uber för att hämta upp en påse godis. Förutom en fysisk butik på Manhattan säljer de även på beställning till andra delar av landet, exempelvis godisskålar till kontor. Men vad är det som lockar med svenskt smågodis? Det handlar om innehållet, tror Selim Adira. Att det ofta är riktigt socker och inga transfetter, till skillnad mot stora delar av amerikanskt godis.

– Mest populärt måste jag säga är vårt sura godis, Sura S, och Pinky Skulls gjorda på smultron är en stor hit. Alla älskar också Marabouchoklad, Daim och Dumle. Sedan börjar vi lära amerikanen att äta lakrits och vi håller också i lakritsprovningar för företag och på privata fester.

Lösgodiset kostar 14 dollar/lb (pound) och köps in av bolag som Ert Godis och Candy People.

Det svenska godisföretaget i New York har också landat kontrakt med andra institutioner, däribland biografen Metrograph som visar gamla rariteter och konstfulla filmer.

text: Anna Norström

Bok av Aska

Fredrik Berselius, svensken bakom Aska i Brooklyn, har tilldelats två stjärnor i Guide Michelin. Förra året släppte han en bok, där han berättar om de rätter han skapat och om arbetet bakom. När Fredrik Berselius lagar nynordiskt gör han det på lokala råvaror i New York-området. Med några undantag – bland annat serveras karelsk kaviar från Finland.

49

… procent – så många av New Yorks invånare talar ett annat språk än engelska hemma. Cirka 37,2 procent av invånarna i staden är födda utomlands – att jämföra med hela USA där siffran för utlandsfödda är 13,4 procent.

Nordisk närvaro

Det är inte bara svenskarna som lyckosamt tagit sig in i New Yorks pulserande gastronomiska aorta. Där finns numera även den danske mat­entreprenören och Noma-grundaren Claus Meyers. Hans senaste projekt är Northern Food Hall, en spektakulär foodcourt med nordiskt tema. För en svensk-etiopisk matupplevelse är det Marcus Samuelssons Red Rooster i Harlem som gäller. Den världsberömda kocken samarbetar med Clarion Hotel i Sverige. Han började sin karriär på Aquavit.

Anna Norström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom