Innehåll från annonsör

Sålde miljardföretaget och blev nerringd av finansfolk

Sålde miljardföretaget och blev nerringd av finansfolk – då fick han idén till en ny startup. Ingen av förvaltarna lyckades få Atle Christiansen att köpa några fonder. Därmed fick de en ny konkurrent.
Sålde miljardföretaget och blev nerringd av finansfolk - Atle-Christiansen2-VD_binary_6944356.jpg

Finansentreprenören: – Många produkter framstod som både dyra och komplicerade. Jag frågade mig själv om inte pengarna skulle kunna förvaltas på ett smartare sätt, säger Atle Christiansen.

– Det har varit en riktigt fin resa.

Året är 2010.

Atle Christiansen från Norge ger en kort kommentar till Rogaland Avis efter att Point Carbon förvärvats av Thomson Reuters för 1,1 miljarder norska kronor.

Tio år tidigare hade tre studiekamrater slagit sina kloka huvuden ihop. Idén var att specialisera sig på analys och prisprognoser inom den internationella marknaden för kol, el och gas.

Företaget växte i raketfart och när det såldes rapporterade Dagens Næringsliv att grundarna fick mellan 50 och 75 miljoner norska kronor – var.

– Det tog bara några timmar innan alla dessa människor från finansbranschen började ringa. De ville gärna förvalta mina pengar, berättar Christiansen.

Alla samtal avslutades med ”men tack i alla fall”. Mannen med doktorsgrad i matematisk modellering och kandidatexamen i filosofi tyckte inte att någon av dem kunde erbjuda en tillräckligt bra produkt.

– Många produkter framstod som både dyra och komplicerade. Jag frågade mig själv om inte pengarna skulle kunna förvaltas på ett smartare sätt, säger han.

Och därmed föddes idén om ett nytt startup-äventyr.

Vill du veta mer om faktorfonden Harvest? Klicka här för att prenumerera på nyhetsbrevet.

Samlade ihop de bästa hjärnorna inom kvantitativ finans och teknik

– Jag vände mig till den värld av tekniker, forskare och akademiker som jag kände till. Hösten 2011 blev jag kontaktad av en bekant som tillsammans med några studiekamrater hade utvecklat ett nytt koncept i skärningspunkten mellan kvantitativ finans och IT, fortsätter Christiansen.

De fann varandra direkt, och tillsammans med en tidigare Point Carbon-kollega startade Christiansen 2012 faktorfonden Harvest.

Snart anställdes fler medarbetare, däribland Bernt Christian Brun som från sina tidigare roller som portföljförvaltare på  Oljefondet, investeringsdirektör på Formuesforvaltning och chefsstrateg på Danske Bank tillförde företaget 20 års erfarenhet av kapitalförvaltning.

– Vi har samlat ihop några av de bästa hjärnorna inom kvantitativ finans och teknik, säger Christiansen, företagets dagliga ledare ända sedan starten.

Den nya affärsidén: ett kyligt, vetenskapligt förhållningssätt

Rent konkret handlade affärsidén om att skapa en så kallad faktorfond.

– Då, 2012, var det få som överhuvudtaget visste vad en faktorfond var. Även om faktorfonder idag är en megatrend bland professionella investerare är de okänd mark för många småsparare, förklarar Christiansen.

Den stora skillnaden från traditionella, aktivt förvaltade fonder är att man i faktorfonder låter en robot med förprogrammerade algoritmer om vilka aktier som tidigare har gett god avkastning välja vilka aktier fonden ska investera i.

– Vi har ett kyligt, vetenskapligt förhållningssätt till förvaltningen, som bygger på årtionden av ekonomisk forskning och bidrag från flera nobelprisvinnande ekonomer, säger Christiansen.

Målet är att överträffa indexutvecklingen, precis som i aktivt förvaltade fonder. Men till skillnad från en traditionell aktiefond, där förvaltaren ”plockar ihop” aktier utifrån detaljerade företagsanalyser, företagspresentationer och regelbundna möten med bolagets ledning, är det annat som gäller för en faktorfond:

– Där låter man istället matematiska modeller och smarta algoritmer välja aktier och hantera risker. Och jämfört med en passiv indexfond, där en enda faktor används för att bestämma andelen av varje aktie, utnyttjar faktorfonden flera – och andra – faktorer, förklarar Christiansen.

Kom igång med ditt sparande redan nu: Så enkelt är det att investera i faktorfonden Harvest.

Bättre avkastning och lägre kostnader

Fördelen med att låta robotar göra större delen av jobbet är att det ger kunden lägre kostnader.

– Hos oss betalar kunderna en årlig avgift på 0,59 procent för belopp som överstiger 25 000 kronor, medan flera av de populäraste fonderna tar ut årliga avgifter på 1,4–2,0 procent.

Faktorfonden Harvest gav 2017 en årlig avkastning på 17,4 procent. Det totala marknadsvärdet för fonden är drygt 250 miljoner svenska kronor, och kundbasen växer för varje månad.

– Vad skulle du säga är nyckeln till att Harvest ska bli en lika stor succé som Point Carbon? Christiansen berättar att man gör goda framsteg, men att tålamod krävs om man vill nå framgång med innovativa koncept.

– Vi växer och banar väg för framtidens sparprodukter. En stor del av vårt jobb är att förmedla till småsparare hur enkelt det har blivit att spara långsiktigt, och hur smart det faktiskt är att spara i faktorfonder jämfört med andra alternativ på marknaden, avslutar Christiansen.

Harvest Bloomberg

Artikeln är producerad av Brand Studio.

Riskinformation:

Detta är en annons från Harvest. Den är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bl.a. bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens riskprofil och förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ som ett resultat av kursfall. Information om kostnader och ytterligare upplysningar finns i fonden nyckelinformation och prospekt här.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.