Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Ai lyfter Autoliv”

2018-02-14 18:00

Oj, oj, oj. Den stökiga börsen ger vännerna rejält ont i magen. Och just när allting började kännas ordentligt härligt.

– För första gången på riktigt länge kändes det som om de höga värderingarna var berättigade. Och då kommer bakslagen, suckar en längdskidåkare som legat i hårdträning i italienska Dolomiterna i helgen.

Men det hindrar inte nya affärer från att dyka upp.

– Nordic Capital lierar sig med Sampo och lägger ett gemensamt bud på Nordax. Det förvärvet ligger helt rätt i tiden. Köparna är de stora vinnarna. Men risken är stor att hedgefonder ger sig in och försöker trycka upp priset, säger en söndagsbrunch på Grand Hôtel i Stockholm.

Även Västsveriges fordonskluster går för högvarv, och mest gummi just nu bränner Zenuity, Volvo Cars och Autolivs samriskbolag för mjukvara till självkörande fordon.

– Upprustningsracet om att få till nya ekosystem skalas upp extremt snabbt nu. Inom inte minst ai måste fordonsnykomlingarna buda över varandra för att ha en chans att locka in tillräckligt många bra utvecklarteam. Det bör vara en tidsfråga innan Autoliv reviderar upp investeringstakten från dagens runt 60 miljoner dollar per år. Och givet hur börsen värderar ai-satsningar kommer det att vara en positiv signal för aktien, säger en vinterbastubadare på Dalarö.

Astra Zenecas svenska neddragningar har följts av en serie småskaliga avknoppningar. Den första svenska avknoppningen Albireo, vars huvudområde är särläkemedel mot sjuk­domar kring leverns gallsyror, blev fristående redan efter finanskrisen. Efter att ha vuxit till sig i det tysta och noterats på Nasdaq i USA i slutet av 2016 ser 2018 ut att bli året då svensk-amerikanen uppmärksammas på allvar.

– Huvudkandidaten A4250 står i år inför ett avgörande fas 3- program och bolaget är välfinansierat. Kombinationen nyemission samt Japan-godkännande för sidoprodukten Elobixibat, mot förstoppning, nu i januari, ökar kassan till över 170 miljoner dollar. Det räcker långt och börsvärdet är runt 400 miljoner dollar. Går A4250 hela vägen till godkännande 2019 har vi ett nytt Sobi, säger en långfärdsåkare som åkte 20 varv runt Gärdet i helgen.

Apropå forskningsbolag, så finns det fler bolag som har en spännande framtid att bjuda på.

– Oncopeptides gör studier i fas 3. Enligt bolaget tyder det mesta på att de blir bra, men så säger forskningsbolaget i och för sig alltid. Intressant är att flera stora läkemedelsbolag kommit med propåer. Nuvarande storägare Industrifonden och Health­cap säljer om det ligger en riktigt saftigt bud på bordet och då vill jag vara med på köp­tåget, säger en AW på restaurang Grodan och trycker på köpknappen.

En kopp svart kaffe på Lydmar menar att budet på TDC var mer än väntat.

– Det är många som varit på TDC länge, men ingen har velat betala det ägare och styrelse vill ha. Det krävdes en MTG-affär för att köparna skulle bjuda till.

Inte dåligt för TDC:s aktieägare, men den stora stora vinnare på hela soppan är Telia, säger kaffekoppen.

– Kursen stiger, nu när det sannolikt inte blir någon fusion mellan dem. Det stora problemet med den affären är att det inte finns några synergieffekter. Telia borde också köpas ut från börsen, kanske av ett gäng pensionsfonder, sedan ägna sig åt att tillhandahålla infrastruktur och ge ägaren stabil avkastning. Att Telia ska jaga tillväxt på utländska marknader är inte statens grej. Det visar både Telia och Vattenfall, säger kaffekoppen.

Ett annat bolag som har det tufft är byggbolaget NCC.

– Så blir det ofta i högkonjunktur. Nu när bostadsutvecklarna klappar ihop blir det lättare för bolag som NCC att komma åt arbetskraft till rimliga priser. Men det krävs ändå fler åtgärder innan NCC får ordning på sina marginaler. Ytterligare uppsägningar är att vänta, säger en weekend-resenär som såg derbyt mellan Tottenham och Arsenal i helgen.

Sen väntar köpläge.

Vad var det de sa?

Vip-gästen: En vip-gäst på Noppes spekulerade i oktober om ett samgående mellan Avanza och Nordax. Vip-gästen menade att Mats Qviberg alltid har örat mot rälsen och att ett uppköp av Nordax vore en utmärkt anledning att köpa aktier. I förra veckan kom budet från Nordic Capital och Sampo.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom