Bättre kan du, Börje

Investors vd Börje Ekholms vill se högre styrelsearvoden. Risken finns att det blir dyrare för aktieägarna utan att kvaliteten på styrelsearbetet höjs.

Den 25 juni 2003 berättade nyhetsbyrån Bloomberg att Investors dåvarande ordförande Claes Dahlbäck hade valts in i styrelsen för investmentbanken Goldman Sachs. Svenska medier brydde sig knappt, men i den internationella finansvärlden skänker utnämningen ungefär samma respekt som ett stamgästkort på Spybar kan ge runt Stureplan en fredagskväll.

Bara en handfull svenskar har internationella styrelseuppdrag som ger lika många prestigepoäng – i alla fall i bolag som saknar svenska ägarkopplingar. Percy Barnevik lämnade GM tidigare i år (även om just den medaljen inte är så värdefull i dag). Jacob Wallenberg finns hos Coca-Cola och Michael Treschow hos Unilever. Så Carl-Henric Svanberg förstås, som tog klubban i BP nyligen. Och Volvochefen Leif Johanssons stol i läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibbs styrelse ska med på listan. Möjligen förtjänar ytterligare någon att nämnas, men bara någon i så fall – inte många.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här