Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Bud på Mekonomen”

2016-12-06 22:00

I Golvet samlar Affärsvärlden det hetaste snackisarna på finansmarknaden.

Börsen har inte visat på någon vidare rusning i år, men IPO:erna fortsätter att strömma in och på firmorna i den gyllene triangeln lyser lamporna till sent in på natten.

– Säljsidenanalytiker ägnar ingen tid alls åt att följa sina ordinarie bolag. All vaken tid går åt till att skriva analyser till IPO-bolag och sen dänga väska på road shows, säger en lussekatt på Carlssons skolas julbasar.

Denna heta marknad är det många som vill dra nytta av. Det gäller ju att smida medan järnet är varmt, det vet alla som varit med länge. Inte minst de slipade private-equitybolagen.

– Accent och EQT:s Sunstorm sålde ut sina aktier i Scandic Hotels i förra veckan. Köparna fick 6 procents rabatt och flera fick den tilldelning de ville ha. Det är inget gott tecken. Det känns som vilda västern, säger en nygymmad på Master Training.

En annan storpost som nyligen mäklats är Axel Johnsons 26,5 procent i Mekonomen.

– LKQ Corporation fick betala ett rejält överpris för de aktierna. Johnsons hade aldrig släppt dem annars, säger en frackklänning på societetsbröllop i Åre.

Nu dröjer det inte länge innan LKQ lägger bud på hela bolaget.

– De har köpt Mekonomen-­liknande bolag i hela Europa, bland annat Belgien, Nederländerna, Frankrike och Italien. De kommer utan tvekan att försöka köpa in hela Mekonomen, säger frackklänningen.

Problemet är att LKQ inte kommer att vilja betala lika mycket som de erbjöd Antonia för kontrollposten.

– De kommer att lägga ett bud som ligger lägre. Men Elliott är redan inne. De kommer att bråka sig till ett högre pris.

Ericsson fortsätter att brottas med sina problem. Och ett nyinköpt chalet i Verbier vet varför.

– Det finns en mycket enkel förklaring. Ericsson får inte använda agenter för att komma åt stora kontrakt längre. Då är det nära nog omöjligt att vinna stora order i länder som Indonesien och Malaysia.

På tal om Ericsson så vill Rutger Arnhult sälja de fastigheter i Kista där Ericsson är hyresgäst, bland annat huvudkontoret.

– Klövern har försökt bli av med HK hela året. Men fastigheten blir inte lättare att sälja när Ericssons problem står i fokus. Blir det försäljning blir det med rejäl rabatt, säger en croissant på Grodan.

Och så hör Golvet att Stadium sålde hela novemberbudgeten på åtta dagar. Sådana succésiffror lär de inte vara ensamma om.

– Norska XXL ser samma positiva effekt. Aktien är värd att köpa och behålla tills rapporten kommer, säger ett fönsterbord på Wedholms Fisk.

Biotechsektorn är en annan sektor som fått ny vind i seglen.

– Håll ett öga på Aktietorget-noterade läkemedelsutvecklaren Alzinova. Läkemedelsjätten Eli Lillys kurshaveri häromveckan berodde på att deras Alzheimers-medicinkandidat körde huvudet i väggen, säger en inlånad Eurocopter EC 135, helt inredd av Hermès, med kabin i läder och detaljer i klassisk Hermès-orange.

Nu ställs hoppet till andra medicinkandidater, som amerikanska Biogens aducanumab. Nytt börsbränsle kan komma redan i veckan från en Alzheimer-konferens i San Diego, där data från Biogen redovisas.

– Här kan vi få fin read-through till Alzinova, vars metod liknar Biogens, säger helikoptern.

Slutligen hör Golvet att bettingkungen Anders Ström har många järn i elden. Han har startat ett nytt hemligt spelbolag, Eaton Gate Gaming, och så har han Kambi. Dessutom har han sålt en del aktier i sitt forna älsklingsbolag.

– Engagemanget för Unibet minskar. Han blir inte kvar som styrelseordförande länge till, säger en fodrad Burberryrock.

Det kan vara värt att sätta en krona på.

Vad var det de sa?

Skånegården: En Skånegård på Österlen tipsade i juni om streamingbolaget Edgeware som nästa heta tech-IPO till hösten. I förra veckan kom beskedet och första handelsdag blir på fredag.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom