Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Carnegie drar ifrån

Carnegie är återigen årets bästa analyshus och den mest överlägsna ettan sedan Alfred Berg för 22 år sedan.

De senaste månaderna har inneburit stora förändringar för analyshusen. Sedan årsskiftet måste de skilja på kostnaden för transaktioner och analys och det har fått flera svenska spelare, bland annat flera av storbankerna, att erbjuda så kal­lad uppdragsanalys, där bolagen betalar för att bli analyserade.

Marknadens syn på den nya betalningsmodellen är delad. Vissa anser att analyshusen kommer att få svårt att förbli opartiska och att det kommer att påverka utfallet i analyserna. Andra tror inte att det blir någon större skillnad. En erfaren analytiker kan sina bolag och har ofta goda relationer till företagen de analyserar. Den kompetensen finns kvar även om bolagen håller i plånboken.

Än så länge har det i alla fall inte fått några synliga effekter på Affärsvärldens och Financial Hearings årliga analytikerrankning. För om förändringens vindar blåser inne i analyshusen, är det desto mer stiltje i listan över Sveriges bästa aktörer. De senaste åren har sex analyshus – Carnegie, ABG Sundal Collier, Nordea, Danske Bank Markets, Handelsbanken och SEB Equity Research – dominerat tävlingen. Så är fallet även i år.

Fjolårets vinnare Carnegie tar återigen hem titeln som bästa analyshus. Carnegie ökar dessutom avståndet till tvåan och är den mest överlägsna ettan sedan Alfred Berg för 22 år sedan. ABG Sundal Collier behåller sin silverplats. På en delad tredjeplats kommer Danske Bank, SEB och Handelsbanken. SEB stod som segrare både 2013 och 2015, men får liksom förra året nöja sig med en delad tredjeplats.

Carnegie har hela nio team som rankas som etta inom de arton sektorer som ingår i undersökningen – i fjol hade banken sju stycken. Därefter kommer ABG med tre analytikerteam som ligger på förstaplatser.

Undersökningen mäter inte bara analyshusens prestationer utan rankar även individuella analytiker. Carnegies Lena Österberg tar för fjärde året i rad hem titeln Årets analytiker. Nytt för i år är att hon når förstaplatser inom alla tre sektorerna telekomoperatörer, informationsteknologi och telekomutrustning, enligt undersökningen.

Lena Österberg är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en ingenjörsgymnasieexamen i botten. Hon inledde sin analytikerkarriär på Goldman Sachs i London i slutet av 1990-talet och bevakade redan då telekomsektorn. Därefter var hon på UBS, Julius Bär och SEB innan hon började på Carnegie där hon sedan 2009 bland annat följer Ericsson, Telia, Tele 2 och Millicom.

Lena Österberg har tidigare lyft fram sitt förhållnings- och arbetssätt som en förklaring till att hon vinner. Hon formulerar tydliga åsikter till kunderna och undviker ”å ena sidan, å andra sidan”-resonemang. Hon gillar att plocka fram nya infallsvinklar på bolagen och att kommunicera informationen på ett pregnant och övertygande sätt.

– Alla har olika styrkor, men generellt skulle jag vilja framhålla nyfikenhet, driv, kunskap och att våga stå ut från mängden, samt en god kommunikationsförmåga. Får man inte ut sitt budskap effektivt så syns man inte.

Johanna Ahlquist är analytiker i samma sektor. Hon jobbade länge tillsammans med Lena Österberg, men har gått till SEB. Hon klättrar från en nionde plats till en sjätte plats.

Listan innehåller också ett par nygamla ansikten: Christian Kopfer, Nordea, Linus Larsson, SEB, Fredrik Cyon, Carnegie, och Michael Grundberg, Carnegie. Den sistnämnde var topprankad i den allra första rankningen för 22 år sedan.

Årets raket får sägas vara Mattias Sundling på Danske Bank. Han klättrar från en sjätte till en andra plats, totalt sett. Sundling är också rankad som både bästa makro- och bästa strategianalytiker.

För Mattias Sundling har året varit stökigt. Minusränta, hot om handelskrig och geopolitisk oro har kantat vardagen.

– Det som utmärker det här året är att volatilitet och riskpremie har gått upp, och ju längre in vi är i cykeln desto mer rimligt är det, tänker alla, att närmar vi oss nästa recession.

Året har präglats av att många av marknadens aktörer ifrågasätter om konjunkturen kan hålla i sig. Samtidigt som det hela tiden dykt upp nya politiska utspel som påverkar marknadens utveckling.

– Det vi började diskutera i vintras och pratar om internt är idén om att vi har peakat. Det finns en växande nervositet för var vi är i cykeln och en växande oro för att toppen ligger bakom oss.

– Men jag tror inte det. Det ligger ett steg kvar i raketen. Jag grundar det på finanspolitiken i USA, sedan 2009 har det varit en anemisk återhämtning. Aldrig tidigare har jag sett att vi har varit så långt in i cykeln samtidigt som man trycker gasen i botten som det nu görs i USA.

För en vecka sedan tog Mattias Sundling ner all risk i både aktieallokeringen och deb cykliska allokeringen, men det beror främst på ett par eventrisker. Den ena är Italien och den andra är det upptrappade handelskriget. Det som oroar honom mest är Italien.

– En stor ekonomi med stort banksystem, som också utlovat en extremt expansiv budget.

De senaste åren har präglats av oförutsedda scenarier som Brexit och Trump.

– Om man gör det man säger i Italien kan det leda till en kraftig realränteuppgång. Man ska inte glömma att vi hade recessionsförlopp i Europa 2011 och 2012 drivet av finansoro i Grekland, som är en mindre ekonomi.

På delad bronsplats i årets analytiker-tävling finns Kristofer Liljeberg och Erik Hultgård. De ingår både i Carnegies läkemedelsteam och dominerar sektorn stort, enligt undersökningen.

ABG Sundal Colliers Derek Laliberte är ny vinnare i kategorin investmentbolag. Han har jobbat jobbat som analytiker på ABG i åtta år.

Han säger att det finns två viktiga komponenter för att välja rätt investmentbolag.

– Det är naturligtvis bolagsportföljen, men också investeringsorganisationen och själva maskineriet i den. Till exempel har Investor en modell och struktur som bevisligen har fungerat väldigt bra genom åren.

Investmentbolag rekommenderas ofta för börsens nybörjare, men Derek Laliberte understryker att bolagen fyller olika funktioner. Han lyfter fram Investor och Industrivärden som bra alternativ till investeringar i bredare Sverigefonder, medan Kinnevik kan fungera som ett komplement till indexfonder med en mer ”modern” bolagsportfölj.

– Kinnevik har varit fantastiskt över flera perioder, men det är en lite annan typ av investering. Det är väldigt inriktad mot TMT och digitala konsumentbolag och ska inte ses som ett direkt alternativ till breda investeringar på börsen.

Priset till Roland Jonssons Minne går till Magnus Råman på Handelsbanken.

Sveriges bästa analytiker – alla kategorier

Resultat från 2017 inom parentes

1. Lena Österberg, Carnegie (1)

2. Mattias Sundling, Danske Bank (6)

3. Kristofer Liljeberg, Carnegie (3)

3. Erik Hultgård, Carnegie (3)

3. Magnus Andersson, ABG Sundal Collier (2)

6. Anders Idborg, ABG Sundal Collier (6)

6. Johanna Ahlquist, SEB Equity Research (9)

6. Niklas Ekman, Carnegie

9. Christian Kopfer, Nordea

9. Hampus Engellau, Handelsbanken (9)

9. Fredrik Cyon, Carnegie

9. Marin Guri, Keppler Chevreux

9. Peder Frölen, Handelsbanken (9)

9. Linus Larsson, SEB Equity Research

9. Michael Grundberg, Carnegie

Högst rankade analyshusen

1. Carnegie

2. ABG Sundal Collier

3. Danske Bank

3. SEB Equity Research

3. Handelsbanken

3. Nordea

6. DNB

7. Pareto

8. Erik Penser

8. Kepler

8. Redeye

8. UBS

Helene Rothstein

Lotta Dinkelspiel

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom