Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Himmelska hem

2017-12-20 11:00

Sängen på altaret och öltankar i sakristian. Att omvandla kyrkor till bostäder eller företagslokaler lockar entreprenörer, lekmän och fotbollsstjärnor. Men utbudet är begränsat och utmaningarna flera.

Våren 2015 dyker det upp ett udda objekt på bostadsmarknaden. Utanför Kungälv i Bohuslän är en röd tegelkyrka till salu för 3,5 miljoner kronor. Norrmannebo kapell, byggt 1918–1919, hade några år tidigare avkristnats av Svenska kyrkan. Det köptes sedan i sitt ursprungliga skick, dock utan inventarier som kyrkbänkar och altare, av ett yngre par som omvandlade det till privatbostad. Koret blev kök med exklusiv gasspis – kyrksalen ett kombinerat vardagsrum och matsal med öppen spis, äkta mattor och en blandning av antikviteter och modern design. Det originella hemmet med runt åtta meter till taknocken fick snabbt 13 000 klick på nätet. Jan Erik Axelsson som var ansvarig mäklare tror att uppståndelsen berodde på det relativt nya fenomenet med kyrkor som bostäder.

– Norrmannebo kapell var en av de första kyrkorna i Sverige som såldes i bostadssyfte. Folk tyckte att det var spännande och lite kittlande. De senaste åren har det varit mycket om kyrkor i inredningstidningarna, vilket jag tror bidrar till ett ökat intresse, säger han.

Intresset till trots är utbudet av naturliga skäl begränsat. Sedan Norrmannebo kapell har Jan Erik Axelsson inte sålt några fler objekt av samma slag. Men ibland kommer det upp kyrkor till salu runt om i landet och han tror att kyrkor som bostäder kommer att bli vanligare framöver.

– I dag söker folk något annorlunda och en kyrka är definitivt annorlunda. För människor som har idéer om ett udda boende är detta en suverän möjlighet. Jag tror inte att det är kyrkan som symbol som lockar utan den häftiga byggnadsstilen. Det är mäktigt med takhöjden och de tjocka väggarna, säger han.

Även om en kyrka framstår som en dröm för inredningsintresserade med ett öga för excentriska lösningar så innebär det också utmaningar, i synnerhet av ekonomisk natur. Att renovera ett kyrktak eller kyrktorn kräver kranar och mer avancerade maskiner än vid renoveringen av en vanlig villa. Takhöjden, i kombination med ofta dåligt isolerade väggar och golv, är också förenat med en kostsam uppvärmning, berättar Jan Erik Axelsson. En av dem som har hoppat på (eller varit med och spätt på) kyrkotrenden – och som troligen inte behöver oroa sig nämnvärt över dyra elräkningar – är Zlatan Ibrahimović. Häromåret uppmärksammades fotbollsstjärnans förvärv av den ombyggda Elimkyrkan, belägen mellan Östermalmstorg och Strandvägen i Stockholm. Prislappen låg på runt 110 miljoner kronor och kyrkan har gjorts om till ett townhouse.

Det är inte bara privatpersoner som suktar efter kyrkornas byggnadscharm. För fem år sedan hade Peter Bergholtz och hans två kompanjoner bestämt sig för att starta ett ölbryggeri i Sundbyberg. De jagade runt efter lämplig lokal men hittade ingenting som kändes rätt. Till slut bad de kommunen om hjälp. Strax därefter klev de in i en fastighet som, med undantag från takhöjden, skilde sig kraftigt från de traditionella industrilokaler som de tidigare hade besökt: en gammal frikyrka i centrala Sundbyberg. Den byggdes 1904, avkristnades 2005 och hade sedan dess stått tom.

– Det var häftigt att komma in hit. Samtidigt kändes det som ett övermäktigt projekt. Trägolven behövde gjutas och våtsäkras och el- och vatten behövde dras om. Det tog närmare två år innan vi blev klara, säger Peter Bergholtz.

Han är vd för Sundbybergs Köksbryggeri och kyrkan har blivit en viktig del av bryggeriets signum. Även om den inte är lika praktisk som en klassisk bryggerilokal så innebär den andra mervärden: bland annat möjligheten att anordna ölrelaterade events.

– Själv blir man hemmablind, men det är ju en vacker lokal och när det kommer folk på besök tycker de att den är häftig.

Peter Bergholtz och hans partners har inte anlitat någon stajlist eller arkitekt utan inrett kyrkan utifrån sin egen smak. Ovanför öltankarna har de hängt upp industrilampor som både fyller en praktisk och estetisk funktion – och i utrymmet bakom kyrksalen har de låtit måla om med jordnära färger som fanns där före renoveringen på 1960-talet. I samband med att bryggeriet öppnade 2013 fick de besök av en äldre man från den gamla församlingen som var upprörd över att de bryggde öl i ”Guds hus”. Efter några dagar kom han dock tillbaka och bad om ursäkt.

– Han hade kommit på att Jesus första mirakel var att förvandla vatten till vin, säger Peter Bergholtz och tillägger:

– Även om det är vissa personer i den äldre generationen som har varit lite sura så tycker de allra flesta att det är bra att kyrkan används till något vettigt istället för att stå och förfalla. Den förra prästen har till och med varit här och druckit öl.

Sålda kyrkor

Sedan år 2000 har Svenska kyrkans församlingar sålt ett 60-tal av sina sammanlagt cirka 3 400 kyrkobyggnader – varav drygt 20 har haft privatpersoner som ­köpare. Därtill har det sålts ännu fler frikyrkor.

Källa: Antologin Alla dessa kyrkor. Kulturarv, religion och politik, red. Hillström, Löfgren, Wetterberg, Institutionen för ­kulturvård, Göteborg 2017.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom