Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Hyreshöjningar gynnar Stendörren”

2018-03-14 18:00

Golvets vänner är på gott humör efter fredagens måttbeställda jobbrapport i USA som naglar fast det positiva börssentimentet i det korta perspektivet. Det gick inte att önska sig en bättre rapport.

– Stark jobbtillväxt men utan att skapa inflation, säger en skönsjungande finansman på en flott middag som konstaterar att långräntorna faller tillbaka och att marknaden nu åter tvingas skjuta fram framtida räntehöjningar.

– Sen undrar jag hur lång tid det ska ta för aktiemarknaden innan den lär sig förstå Donald Trump. Hans modus operandi är ju att skrämma först och att sen göra undantag. Han är en mycket skicklig förhandlare, säger middagsgästen som är fortsatt lång i SSAB.

En som förlängde sportlovet på hotell Atlantis The Palm i Dubai ser dock nya varningstecken att toppen är nära.

– Nu när Stora Enso printar all-time-high för första gången sen 2000 så kommer strukturaffärerna som ett brev på posten. Stora Ensos katastrofköp av Consolidated Paper är bra att ha i bakhuvudet nu när International Paper lägger bud på Smurfit Kappa.

Långräntorna har åter dalat neråt i Europa. Det har skapat ett bra läge i den pressade fastighetssektorn enligt en frukost på Strandvägen 1.

– Stendörren har i princip stått still sen sommaren 2016 men nu är det dags att resa vidare. Exponeringen mot lagerlokaler och lättindustri i Stockholmsområdet är stor och aktiemarknaden har inte förstått effekten av det stora uppsvinget från kraftiga hyreshöjningar som kommer de närmaste åren.

Bland 2010-talets fastighets­klippare i socialt utsatta förorter är D. Carnegie & Co och Victoria Park de mest kända börsexemplen. Amerikanska private equity-jätten Blackstones starka ägargrepp om det förstnämnda bolaget kan snart ta sig uttryck i en snabb konsolideringsvåg.

– Blackstone vill växa D Carnegies upprenoveringsplattform snabbt och kan låsa in aggressiv långtidsbelåning billigare än lokala spelare. Ambitionerna stannar inte vid de 1,5 miljarder kronor som nyligen togs in i D Carnegies tillväxtemission utan räkna med att mindre sektorkollegor snart börjar apporteras in. Beståndssynergierna är betydande mot exempelvis Mitt Alby, ägt av Byggmästare Anders J Ahlström Holding, men även den låg­värderade småortsförvaltaren Amasten går enkelt att räkna hem. Att Blackstone vill buda på ett redan uppvärderat Victoria Park är mindre sannolikt, säger en fattiga riddare-frukost på Cadierbaren.

En offpist-åkare i Zermatt ställer sig oförstående till uppvärderingen i spel­operatören Betsson.

– Det är hur snurrigt som helst internt efter en del organisationsförändringar och ledningsbyte. Kanske drar aktiemarknaden alla spelbolag över en kam inför sportåret 2018, men det är långt kvar till en över­tygande vändning i bolaget, säger skid­åkaren.

En stamkund på Nymans Ur hissar ­rapporterna för it-konsultsektorn och ser fortsatt god potential i en handfull aktier.

– Softronic är en doldis med en av börsens verkliga långvägare som vd. Bokslutet övertygade med en god organisk tillväxt, troligen bland de bästa i sektorn. Aktien är lågt värderad med hög direktavkastning, gjutet köpläge enligt stamkunden som även lyfter fram Acando och Knowit som underskattade tillväxtcase.

Vad var det de sa?

Lidingöbon: En Lidingöbo med pool och sjöutsikt höjde ett varningens finger för bränslecellsinnovatörerna MyFC i maj förra året kring kavalkaden av nyheter som inte var värda särskilt mycket. Aktien har halverats sedan dess.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom