”Jag trivs där det händer”

I över två årtionden jobbade hon på telekombolaget Ericsson. I dag är Gunilla Fransson styrelseproffs med uppdrag för bland annat Trelleborg, Enea och Eltel. Vid vårens stämma väntas hon ta över som ordförande i Net Insight.

Gunilla Fransson säger att hon ständigt reflekterar över innovationer. Det är inte konstigt. Under hennes karriär har hon på nära håll kunnat bevittna hur ny teknologi har förändrat samhället i grunden. I mitten på 1980-talet anställdes hon på telekomjätten Ericsson, som då var en pionjär inom mobiltelefoni och även försökte sig på tillverkning av person­datorer. 1985 – två år efter att Ericsson lanserade sin första pc i form av Step One, och ett år innan telekomjätten presenterade den första mobiltelefonen i den numera ikoniska Hotline-serien (vars första tegelstensmodell vägde fyra kilo) – klev Gunilla Fransson in i bolagets lokaler i Liljeholmen i Stockholm. Ericsson anordnade öppet hus och Gunilla Fransson gick dit i egenskap av forskande ingenjör.

Det ledde till jobb som lärare på telekomjättens internutbildningar inom systemteknik. Det blev inledningen på en lång resa. Under 22 år inom Ericssonkoncernen hade hon flera ledande befattningar och var bland annat med om att utveckla den serverteknologi i mobilnätet som möjliggjorde över­föring av text- och bildmeddelanden, sms.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här