Jakten på snö

Den bästa träningen inför ett Vasalopp är naturligtvis att åka skidor på snö. För den som vill vara riktigt tidig i spåren finns några alternativ.

k Skidtunnlar. Skidtunnel är ett säkert kort, snö finns garanterat och temperaturen ligger stadigt på några minusgrader. Mindre lockande är att det kan vara mycket folk, spåren är korta och att naturupplevelsen är lika med noll. I Sverige finns tunnlar i Torsby, Göteborg och Gällö söder om Östersund. I tunneln i Gällö är det inte lika många åkare som i de två övriga, vilket också gör att spåren ofta är bättre.

k Glaciärer. Vill man åka lite längre bort är glaciärerna i Alperna ett alternativ. Klimatförändringen gör visserligen att starten på säsongen förskjuts, i oktober brukar de dock vara åkbara. Världens längsta glaciärspår, 18 kilometer, finns i Dachstein i Ramsau, Österrike, och ligger på 2 700 meters höjd. Andra glaciärer med längdspår är bland annat Val Senales i italienska Sydtyrolen och Plaine Morte, Crans Montana i Schweiz. Glaciäråkning är väderkänslig och den tunna luften känns av – en solig dag kan dock bli ett minne för livet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här