Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Jakten på snö

2018-10-10 18:00
Senales i italienska Sydtyrolen.

Den bästa träningen inför ett Vasalopp är naturligtvis att åka skidor på snö. För den som vill vara riktigt tidig i spåren finns några alternativ.

k Skidtunnlar. Skidtunnel är ett säkert kort, snö finns garanterat och temperaturen ligger stadigt på några minusgrader. Mindre lockande är att det kan vara mycket folk, spåren är korta och att naturupplevelsen är lika med noll. I Sverige finns tunnlar i Torsby, Göteborg och Gällö söder om Östersund. I tunneln i Gällö är det inte lika många åkare som i de två övriga, vilket också gör att spåren ofta är bättre.

k Glaciärer. Vill man åka lite längre bort är glaciärerna i Alperna ett alternativ. Klimatförändringen gör visserligen att starten på säsongen förskjuts, i oktober brukar de dock vara åkbara. Världens längsta glaciärspår, 18 kilometer, finns i Dachstein i Ramsau, Österrike, och ligger på 2 700 meters höjd. Andra glaciärer med längdspår är bland annat Val Senales i italienska Sydtyrolen och Plaine Morte, Crans Montana i Schweiz. Glaciäråkning är väderkänslig och den tunna luften känns av – en solig dag kan dock bli ett minne för livet.

k Lagrad snö. Några skid­orter garanterar skidspår på sparad snö redan från oktober. Redan 12 oktober har Idre ett spår på tio kilometer. Dagen efter öppnar Bruksvallarna i Härjedalen ett spår på sex kilometer. Bor man i södra Sverige och inte vill åka så långt får man vänta till 25 oktober, då Orsa Grönklitt har ett spår. Lagrad snö är grovkornig och ibland smutsig, men kommer det lite nysnö och höstsolen skiner så är det toppskidåkning.

text: Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom