Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Konsultbyte i portföljen

2019-11-06 21:45

Småbolagsportföljen tar en stop-loss i den lilla konsultlådan och sätter pengarna i den större it-konsulten.

Oktober blev inte en lika rolig historia för Småbolagsportföljen som för resten av Stockholmsbörsen. Portföljen avkastade 2,7 procent under månaden, vilket var en bit under OMXSGI:s avancemang på 3,8 procent.

Precis som tidigare är det den konsultlådan B3 Consulting som har hämmat portföljens utveckling. Aktien har gått i helt fel riktning sedan vi, mitt under brinnande konsulthausse på Stockholmsbörsen, lyfte in den i portföljen i våras. Rapporten för det andra kvartalet var en besvikelse, där framför allt en avtagande efterfrågan inom offentlig sektor drog ned B3:s omsättning och resultat.

I skrivande stund har ännu inte bolagets rapport för det tredje kvartalet släppts, men andra it-konsulter, som till exempel Semcon och Ework har i sina rapporter uttryckt att det osäkra marknadsläget har gjort att efterfrågan på bolagets tjänster avtagit. It-konsulten Hiq pekade i sin rapport ut den offentliga sektorn som ett särskilt problemområde. Det bådar inte gott för B3, som har en stor exponering mot just den offentliga sektorn.

Det är aldrig roligt att ta en förlust, men i detta osäkra marknadsläge känns det rätt att sälja B3. Trots att aktien handlas till väldigt låga multiplar så finns det fortfarande risker på nedsidan, där en konjunkturnedgång är en av dessa. Vi säljer därmed de 921 B3-aktier som finns i portföljen.

Småbolagsportföljen vill dock behålla en exponering mot it-sektorn, men med något mindre konjunkturkänslighet. Valet faller på det större konsult- och utbildningsbolaget BTS Group, som senast i nummer 41/2019 tilldelades ett köpråd. Bolaget har klarat sig bra i de tre recessioner som de har varit med i, med oförändrad eller liten tillväxt, och därtill någorlunda bevarade vinstmarginaler.

Enligt BTS grundare och vd Henrik Ekelund har bolaget inte ännu märkt av någon vikande konjunktur – tvärtom fort­sätter marknaden för BTS tjänster att växa. BTS ligger långt fram i omställningen mot ett mer digitalt utbud med ett ökat fokus på mjukvarutjänster, som innebär stora skalfördelar och höga bruttomarginale­r. I halvårsrapporten, där den organiska tillväxten landade på 10 procent och vinsten före skatt steg med 22 procent, skruvade Ekelund upp förväntningarna genom att meddela att vinsten kommer vara betydligt högre än året innan. Småbolagsportföljen köper in 220 BTS-aktier till ett värde av 42 020 kronor.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom