Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Meds till börsen”

2019-11-13 18:00

BÖRSGOLVET.

Brant försvagning realt, men nytändning av riskviljan och köppanik finansiellt när centralbankerna lämnat sedelpressarna på och checkat ut från ansvar. Fler talking heads som säger sig tro på en mild avmattning i stället för regelrätt lågkonjunktur än det finns skärm- och lyssningstid för.

– 2019 är den flygande strutsens börsår, suckar ett par Prada-märkta militärboots.

Över till deskens vardagspussel är november annars influensatid som decimerar styrkorna. Tur då att marknadskrafterna börjat bredda både öppettiderna till mobilläkaren och fått de receptbelagda kurerna att komma hem till dörren.

– Nätapoteket Meds är på väg till börsen. E-hälsa, avreglering och många ”namn” bland ängel- och såddinvesterarna. Jag har svårt att inte se det här flyga i dagens klimat, säger en paisleymönstrad sidennäsduk. Näsduken tillägger att Stockholmsbörsens Creades kan bli en indirekt vinnare.

– Deras tidiga Apotea-inhopp är ju i marknadsledaren som Meds vill ikapp och om. Det här kan bli snabba pengar för Creades, om Hagströmer kan tänka sig att ”göra en Klarna” och lätta på steken dyrt – innan vi får facit.

Från influensa till värre saker: den syntetiska opiatkrisen har fullständigt spårat ur i USA, med följden att USA som enda västland nu rapporterats visa på fallande medellivslängd. Och några som verkligen profiterar på att stävja krisen är Orexo, med avvänjningspreparatet Zubsolv.

– Zubsolv är perfekt positionerat, för även om dess marknadsandel nu minskar så ger totalmarknadstillväxten för behandlingar så pass mycket mer. Är man pessimistiskt lagd är opiatproblemens omfattning därtill något som kan sprida sig till fler länder, säger en som sörjer Wienercaféet och tillägger:

– Vad jag hör är det en tidsfråga innan Orexo skjuter in den växande nettokassan i nya strategiska förvärv, vilket bör belöna aktien i nuvarande riskklimat.

På annat håll kan den sömniga aktiekurspendlingen för Torsten Janssons profilhandlarfirma snart vara över.

– New Wave överväger att renodla Kosta Boda-delen, där investeringarna i Kosta som upplevelse- och outletdestination har kroniskt svårt att komma upp i koncernens lönsamhetsmål. Detta samtidigt som Craft äntligen kan ta nästa steg med nya satsningen på lagsporter, tipsar ett höstlov i Tokyo.

Avslutningsvis lyfter en erfaren smålistebevakare ett varningens finger kring en till synes kroniskt otursförföljd bolagssfär.

– Se konkursade intressebolaget Pal­las Group, som snart avnoteras från First North, som en tydlig varning. Smart Energy på NGM har en storägarsfär med historik av emissionsbehov och snabbrörliga interntransaktioner som är lika förutsägbart återkommande som de ständigt nya affärsuppläggen är osannolika. ”Se upp och lär er googla!” är allt jag vill säga till småspararna därute i stugorna.

Men kan någon i ärlighetens namn minnas när en omogen affärsidé, avsaknad av track-record eller regelbundet akuta kapitalbehov gjorde ett entreprenörsprojekt med friskrivningar för spännande för Nasdaq First North, NGM eller Spotlight?

Vad var det de sa?

Bianchi Intenso Ultegran: Cykelälskaren för två nummer sedan var helt rätt ute om att det är vändningstid för ett upprensat Ratos, som i skrivande stund rivstartat november med ungefär en tredjedels ökning av börsvärdet.

Gamingexpert-negronin: För två månader sedan varnade negronin om hur naiva investerarflöden övervärderat gamingbranschens förvärvsbyggen. Kort därefter föll Stillfront på storägarförsäljningar. Nu har även Embracer (då THQ) tappat formen efter uppgifter i marknaden om både analytikermassage och luftig vinstkvalitet. ”Det lurar något darwinistiskt över att låta sig vaggas in i extrapolerade tillväxtmultiplar på något som är deal by deal”, sa negronin.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom