Miljardutbetalningar varje år i Oktogonen

Oktogonens börsportfölj har fallit med 25 procent, 7 miljarder kronor, från toppen år 2016 till i dagsläget dryga 20 miljarder kronor.

Att betala bonus har länge varit no no på Handelsbanken. Det leder bara till kortsiktiga beslut som maximerar en enskilds bonus, har banken resonerat. I stället skapade banken ett solidariskt vinstdelningssystem där alla anställda hade lika del oberoende av lön och befattning. Den vinst som skulle delas var den eventuella överprestation Handelsbanken gjorde jämfört med ett vinstsnitt för konkurrerande banker på bankens hemmamarknader.

År 1973 startades därmed Stiftelsen Oktogonen. Från starten skulle en tredjedel av en övervinst i banken gå till Oktogonen. Banken var under många år så lönsam att avsättningarna till Oktogonen rusade i höjden. Bankens styrelse sänkte därför successivt avsättningsgraden, först till 25 procent, sedan vidare till 15 procent. År 2014 nådde avsättningen till Oktogonen ändå 935 miljoner kronor, varför bankens styrelse beslöt att sänka avsättningsgraden till nuvarande 10 procent. För fjolåret skulle den ändå nått 859 miljoner kronor – men i sista stund beslöt styrelsen att helt slopa avsättningen. Dessutom infördes ett maxtak på 850 miljoner kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets