Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Monica Rodrigo, generaldirektör, Ekobrottsmyndigheten

2018-12-05 18:00

Fleminggatan 14, Stockholm.

Anmälan om Nordeas misstänkta penningtvätt. ”Jag läser inte dessa personligen även om de är ställda till mig, utan lämnar över till en åklagare. I det här fallet till Henrik Fager som har jobbat länge på EBM men som är ny chefs­åklagare i Göteborg. Fördelningen mellan orterna beror lite på hur belastningen ser ut. I Stockholm har vi två enormt stora ärenden om premiepension – ett av dem är det uppmärksammade Allramålet. I Malmö har ett stort assistansbedrägerimål slukat mycket resurser. Målet har just förhandlats färdigt i hovrätten och domen meddelas förmodligen runt årsskiftet, det blev fällande domar i tingsrätten i början på september. I Malmö finns också ett stort mål rörande illegal diesel­transport. Göteborg har ett stort ärende som rör illegal snustillverkning.”

Lagboken från 2017. ”Jag bläddrar ofta i den. Det finns inte någon som kan alla lagar utantill. Jag behöver ofta se över särskilda formuleringar och ibland se över om ett ärende ska hamna hos oss eller hos åklagarmyndigheten.”

Bild på barn och svärson. ”Den är tagen för fyra år sedan och jag har numera två barnbarn. I min familj finns också två bonus-söner.”

Flera Tintinfigurer. ”Jag började läsa Tintin när jag var åtta år. Min pappa frågade ofta mig hur jag kunde känna till olika saker från länder som Tibet eller Katmandu. Det var inte från skolan, utan från Tintin. Favoriten är Tintin i Tibet – den är lite mer känsloladdad. Men jag tycker också mycket om Månen tur och retur. Av alla figurer identifierar jag mig mest med Kapten Haddok. Visserligen dricker han ganska mycket och jag dricker ingen alkohol alls, jag tycker inte att det är gott, helt enkelt. När jag jobbade som rättschef i arbetsmarknadsdepartementet hade jag alltid med mig min Kapten Haddok-mugg när vi träffade ministrarna. En av dem kommenterade detta en gång och sa: Det känns tryggt att vi har en kapten som styr skutan.”

Anteckningsbok. ”Anteckningar från alla möten jag går på och alla föredrag som hålls för mig samlas i en anteckningsbok. Så har jag haft det sedan 2011 och jag har samlat mina anteckningar i över 17 år. Jag kommer närmast från Rättsmedicinalverket men har varit chefsjurist här på EBM tidigare. Sedan jag kom tillbaka har jag faktiskt gått tillbaka till mina anteckningar som jag skrev för flera år sedan för att se vad jag tidigare skrev i det ärendet.”

Myndighetsvapnet med åklagarspiran och skattkistan. ”Åklagarmyndigheten har två spiror, vi har en och en skattkista. Jag tycker att det är ett väldigt fyndigt vapen.”

Svenska Dagbladet. ”Just nu är vi med i media nästan varje dag. Det är ofta Finansinspektionen som anmäler saker om marknadsmissbruk. För länge sedan gjorde de också den första utredningen och hade poliser hos sig men det ändrades tidigt 00-tal. Det som är nytt är att FI får komma med administrativa, ekonomiska sanktioner i större utsträckning och då samråder de ofta med våra åklagare. Om det finns tillräckligt mycket för att inleda en förundersökning tar vi över ärendet.”

Ingen stol. ”Jag sitter aldrig vid mitt skrivbord och det beror på att jag sitter så extremt mycket i möten. Jag har inte använt stolen sedan jag återvände till EBM i mars.” HR

Jörgen Appelgren

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom