Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Nyemission i Storytel”

2019-10-23 18:00

BÖRSGOLVET.

Vem sa att man skulle vara kort verkstad över rapporterna? Golvets vänner är överrumplade över börsjättarnas styrka. Det skulle ju vika ned nu?

Vinlunchen på Tranan låter sig inte luras av uppåtrekylen. Det finns inte mycket gott att säga om konjunkturen.

– En dead cat bounce för hela börsen. Många investeringar har fryst inne, både i industrin och i tjänstesektorn. Framför allt är det ju it-konsulterna som har det kämpigt just nu, se bara på stackars B3 Consulting.

Ja, det är en galen värld, suckar en värderäv några bord bort.

– Riskbenägenheten i de stabila storbolagen är noll. Husqvarna rasar igenom på en vinstvarning, medan nyemissioner i tech-byggena gång på gång tecknas 100 procent. Den är som it-bubblan all over again.

På temat bolag med en affärsmodell à la 99-bubblan där kassan tar slut varje år – en late night sushi på East lägger ut texten om streamingbolaget Storytel:

– Häromdagen meddelade Storytel att bolaget slog sin egen prognos över antalet betalande kunder, bara så där precis över prognosen, som alltid. Och som om det inte var nog med pr-kampanjande så kablades det ut en pressrelease om att en fond köpt en liten post på 3 procent. Kassan ekar snart tom och bolaget har ett starkt behov att förvärva fler titlar. Att ännu en tung nyemission är på väg är lika säkert som att Storytel slår sin prognos nästa höst igen, jämrar sig en spicy tuna roll.

En Daytona som är lång Oncopeptides förbryllas samtidigt över Industrifondens dumpning av tre miljoner aktier häromveckan.

– Tajmingmässigt är det väldigt konstigt. Bolaget står inför ett halvår som kommer vara den mest spännande perioden i bolagets historia: i januari har de ett möte med FDA som är helt avgörande för deras framtid. Det är uselt signalvärde när största ägaren säljer inför en så viktig period, dessutom till ett lägre pris via en amerikansk mäklarfirma som ingen egentligen har att göra med. Ingen av de större ägarna fick frågan om de ville köpa, så det ska bli spännande att se vem det är som dyker upp som köpare. Det enda jag vet var att Onco var rejält förbannade.

Att Crister Fritzson kliver över från SJ till stukade teknikbolaget Net Insight får Golvets vänner att höja på ögonbrynen.

– Herr SJ har viss branscherfarenhet från tiden på Teracom och Boxer, men det var ju inte i går direkt. Han har suttit i styrelsen sedan 2013, men det har ju inte varit någon lysande performance direkt. Är det verkligen rätt person att ta bolaget vidare? Jag undrar vad han får för ersättning, för han byter ju ned sig ganska rejält i bolagsstorlek i alla fall.

På Blasieholmen intet nytt. Handelsbankens investmentbankverksamhet är fortsatt under press.

– Det är krig på de flesta fronter. Dels har vi ju fintech-boomen, men också en regering som ligger på om regleringar och skattehöjningar. Klart det blir en stor press på att effektivisera – det kommer komma lite hyvlingar här och var på bankerna. Men det finns fett att ta av, skrockar en pensionerad silverräv på planet till Lissabon.

Några som inte har det lika fett är landstingen, säger direktören intill.

– Sjukvården måste effektiviseras, där bland annat kommunikationen landstingen emellan är ett viktigt fokusområde. De måste ha rätt system, med journalhantering och allt möjligt. First North-bolaget Frisq, med bland annat Göran Hägglund i styrelsen, gör just detta. De har varit igenom en rad tester på sjukhusen nu, och det verkar vara fina resultat. De har varit listade i några år, men det har inte hänt så mycket hittills. Börsvärdet ligger runt 300 miljoner, men jag tror att det kan fördubblas ganska snart.

Låter som sjukt fin potential i Frisq.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom