Överdrivet kursfall i Skanska

Skanska brottas med ett par problemprojekt i USA, vilket har fått kursen att falla alldeles för mycket. Affärsvärlden ser ett långsiktigt köpläge.

Byggbolaget Skanska har haft en tuff tid på börsen. Efter att aktien nästan nådde 230 kronor i början av februari i fjol har den rasat med 38 procent till nuvarande 143 kronor. Kursfallet har kommit under en period där ett vd-byte ägt rum. I höstas aviserade Johan Karlström sin avgång efter nära tio år på posten. Han efterträddes av långvägaren Anders Danielsson, anställd av Skanska sedan 1991, som tillträdde vid årsskiftet.

Anders Danielssons första tid vid rodret har präglats av problem i Skanskas amerikanska verksamhet. Två stora OPS-projekt (offentlig privat samverkan); LaGuardia-flygplatsen i New York värt 23 miljarder kronor och motorvägen I-4 Ultimate i Florida värt 6 miljarder, har drabbats av förseningar och kostnadsöverdrag. Hela sex kvartal i rad har Skanska tvingats till nedskrivningar i den amerikanska verksamheten, varav i senaste kvartalet 0,9 miljarder hänförligt till OPS-projekten samt 0,4 miljarder i goodwillnedskrivningar relaterat till beslutet att lämna den amerikanska energisektorn.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets