Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rejlers given i portföljen

2019-06-26 18:00

BÖRSGOLVET.

Stiltjen närmar sig obönhörligt. Med midsommarporsbrännvinets myrdoft kvardröjande i näsan stirrar Golvets vänner på de ofärdiga planerna för en sommarstrategi. Men det betyder ju inte att sommaren är ointressant. I fjol var juli och augusti mer än okej, med en uppgång på 7 procent. Såndant vill man ju inte missa.

Men med tanke på att Trump nu tycks vara en dålig putt från att bomba Iran och handelskriget med Kina kan eskalera när som helst går det absolut inte att slappna av. Att köpa till sillen och sälja till kräftorna har ju fler än en fastslagit är långt ifrån en naturlag. Ska Attendo och Oscar repa sig? Hur mycket kvar har Elekta att ge? Medtech är ju förstås hett, men har det inte skenat iväg lite väl mycket?

Ett glas Pine Ridge Oakville Cab vid helgens grillmiddag tipsar om att teknikkonsulten Rejlers numera är given i alla värdeinvesterares portföljer.

– Firman går från klarhet till klarhet, Viktor Svensson är på god väg att återställa lönsamheten. Och som grädde på moset – förra veckans Neste-affär! De köper en stor verksamhet med tvåsiffrig marginal för bara 6 gånger rörelsevinsten och kan finansiera förvärvet med lån. I mitt ark handlas aktien under p/e 10 på 2020-prognosen, vilket innebär en alltmer omotiverad jätterabatt mot storebröderna ÅF Pöyry och Sweco.

På tal om turnarounds rekommenderas fiberfloppen Transtema för den som inte räds högriskaffärer.

– Likheterna med kurskometen Hexatronic är ju slående. Göran Nordlund i ägarlistan, förvärv av en verksamhet från Ericsson...

– Nuvarande ev/sales-värdering speglar inte alls Transtemas lönsamhetspotential. Och nu har tidigare stoppade fiberprojekt i Sverige dragit igång igen. Lägg därtill pilotordern från danska TDC som kan vara början på något stort utomlands. Det stora frågetecknet är finanserna. Nyemissionsrisken finns där, men är i mina ögon värd att ta, säger en långsiktig Hanse 315.

I börsens sargade spel- och dobbelträsk finns det fortfarande de som tror och hoppas.

– Gambling Innovation Group har pressats på nyemissionsoro, men den är som bortblåst efter obligationsrefinansieringen häromveckan. Nu borde fokus rimligen skifta till affären och där har bolaget inte fått tillräcklig cred för nya avtal, däribland ett med nyzeeländska Skycity som tecknades i maj. GIG är ett av mina bästa 2020-case, säger ett glas rött från Stag’s Leap.

It-konsulterna på börsen blir allt färre. Och snart kan det bli ytterligare två mindre. En havstrut med koll på läget tror att Hiq och Knowit är på väg bort från det publikt handlade rummet.

– Sannolikheten är stor att något eller båda köps ut från börsen, säger måsfågeln och påpekar att båda är herrelösa.

– Det är bara fonder, fonder, fonder på ägarlistan och de säljer garanterat när budet kommer, skrockar havstruten, lyfter från bommen och flyger hem för att packa inför Gotland runt.

It’s time för it-konsultspeck.

Vad var det de sa?

Både en iskall flaska Clos Sainte Hune 1995 och en Callaway Epic Flash Tour på Bro Hof hyllade brandväggstillverkaren Clavister i Golvet 21/2019.

– Ja, det är bara att ta rygg på börsens bästa vd, Staffan Dahlström på HMS. Han har gjort massiva insiderköp i Clavister, där han sitter med i styrelsen sedan flera år tillbaka, sa klubban.

Javisst blev det en eagle. Aktien upp 23 procent sedan dess.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom