Saab-yra på börsen – har fått 46 000 nya ägare: ”Ser chans till en god investering”

Intresset för Saab har exploderat bland svenska privatsparare under första kvartalet 2024, visar ny statistik från Euroclear Sweden. Och kvinnor utklassar återigen männen på börsen.
Saab-yra på börsen – har fått 46 000 nya ägare: ”Ser chans till en god investering” - Saab Euroclear
Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers, Euroclear Sweden.

Aktieägarstatistiken visar att Investor fortfarande var det populäraste aktieköpet under det första kvartalet 2024, medan SBB haft det desto kärvare och tappat 12 200 ägare. Det gör att det pressade fastighetsbolaget halkar ner från en åttonde till en tionde plats på listan över Sveriges populäraste aktier.

Investor är alltså kvar på tronen över de mest populära aktierna att äga, följt av Telia och Ericson. Ett par bolag har klättrat på listan: H&M samt Handelsbanken, medan nämnda SBB trillat ner ett par platser. Hela över aktieägarnas favoritbolag under Q1 2024 finns intill. Siffrorna inom parantes är den plats som bolaget innehade föregående kvartal.

1 Investor
2 Telia
3 Ericsson
4 Volvo
5 Swedbank
6 SEB
7 SSAB
8 H&M (9)
9 Handelsbanken (10)
10 SBB (8)

Bland de 150 bolagen med flest aktieägare var Saab det bolag som hade den mest kraftiga tillväxten under första kvartalet med cirka 46 000 nya aktieägare (+43,8%). Det gör att de klättrar från plats 30 till plats 15.

”När det gäller Saab har 45 400 av de totalt 46 000 nya aktieägarna köpt färre än 100 aktier, det vill säga rätt så små poster. Det tyder på att det är privatpersoner med begränsade resurser som sett en chans till en god investering”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Kvinnor utklassar männen – igen

Svenska investerare ägde i genomsnitt 5,1 bolag, vilket kan jämföras med samma period föregående år då snittet låg på 5,3 bolag.

”Den samlade analysen visar att investerare även i år fortsätter att balansera sina innehav med färre bolag i portföljerna”, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Något annat som sticker ut är att kvinnors portföljer gick 27% bättre än männens under kvartalet. Ett trendbrott som inleddes redan under 2023.

”Det här är tredje kvartalet i rad som kvinnors portföljer procentuellt sett presterar bättre än männens. Att säga att det är en trend är för tidigt, men det kan vara början på en trend vi ser”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.