Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

”Swedbank hårdbantar”

2017-09-13 18:00
Bantar borden.

Oj, en sådan fest! När Golvets vänner samlades på Sprit­museet på Djurgården i Stockholm i fredags kväll visste glädjen inga gränser. Tema Wall Street fick hela rummet att andas framgång. Det dystra börs­klimatet var som bortblåst, energinivån hög och de allra flesta var laddade för höstens affärer. Hade det inte varit för enstaka inkräktare från Occupy Wall Street ochNalle Wahlroos flyttplaner hade lyckan varit total.

– Det har varit skakigt ett tag, men nu känner man att det bubblar av energi. Det dröjer ytterligare några veckor innan vi får se ett helt nytt bolag på börsen. Men det börjar röra på sig, säger en rödbetskanapé på kavring.

Att klättra upp i börshierarkin är fortsatt populärt. Nästa bolag att påbörja resan från en småbolagslista mot en lite finare småbolagslista är ett välskött bolag som säljer förbrukningsvaror till odlingsindustrin.

– Oboya Horticulture lämnar Aktie­torget för First North. Bolaget hade ett fantastiskt första kvartal, med en intäktsökning på 20 procent. Räkna med rejäl tillväxt fram­över, säger en ekologisk minipizza på surdeg och med soltorkade tomater.

Gästerna blandade högt och lågt. En näve Bjärechips som svalde ner tilltugget med Campari kunde inte sluta prata Mifid II.

– Det är bara tre månader kvar tills de nya reglerna införs och många är förvirrade. Visserligen har de flesta kommit långt i att ställa om, men det är ändå så att man söker efter en långsiktigt hållbar prisstrategi. Några blir vinnare, några slås ut. Vi kommer garanterat att se konsolideringar i branschen, både på köp- och säljsidan, säger Camparin.

En tugga hjärtsalladsblad med örtdressing har hört att det redan nu är förändringar på ­Swedbank. Banken gick i midsomras ut med att den inlett ett strategiskt samarbete med Cheuvreux, inom både aktie­analys och aktiemäkleri och nu surras det i handlarrummet.

– Swedbank hårdbantar aktie­borden. Det är som om Cheuvreux ska göra hela jobbet framöver. Ett fåtal swedbankare får jobb där, men majoriteten kommer att hamna i kylan, säger ­salladsbladet, som minns glansdagarna då ­aktiemäklaren ännu var kung.

På tal om banker. Nordeas flytt var ­förstås ett annat kärt samtalsämne.

– Det är klart Nalle vill att banken ska flytta. Han är ju finländare. Dessutom är det bra för aktieägarna som får tydliga spel­regler. Många storkunder finns i Sverige, men de bryr sig inte om banken är svensk eller inte. De bryr sig om vad de får för ränta på lånen. Jag köper aktien, säger en välknuten rosa snusäsduk.

En megastor yuppienalle tror att Haldex får det tufft även i framtiden.

– Det var för väl att aktiemarknadsnämnden gick på Haldex linje. Bolaget förtjänar en bättre framtid än att malas ner av en tysk konkurrent. Frågan är vad som händer nu. Knorrs budtid går ut 26 september, innan dess kommer bolaget med någon form av besked. Mitt tips är att de blir kvar som ägare och fortsätter obstruera.

Lika tufft ser det ut för Astra Zeneca, som har haft en tuff resa på börsen sedan de usla resultaten från Mystic-studien presenterades.

– Läkemedelsbolaget håller siffrorna uppe genom att sälja ut forskningsprojekt, och det är inte långsiktigt hållbart. Det dröjer länge innan Astra är tillbaka på banan. Då är det bättre att ligga lång i Sobi. Allt har inte gått åt rätt håll där heller, men det finns fler spännande projekt med potential, säger en kroppsnära paljettklänning.

Men den som verkligen vill finna uppsida ska lägga pengarna i det First North-listade Irlab Therapeutics.

– Bolaget har haft framgångar i flera kliniska studier. Nästa vecka ska vd:n träffa investerare, och de lär få sig en rejäl dos fina ord. Kursen har redan trefaldigats sedan i februari, men jag tror aktien har mer att ge, säger en efterfest på The Rose.

Och med de orden avslutades fredagens festligheter. Nu återstår bara att säga ett riktigt stort tack.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom