Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tack, centralbanken!

2019-10-16 18:00

Hade det gått att beställa billig taxi från en app om inte centralbankerna hade sänkt räntorna och gödslat finansmarknaderna med pengar? Tveksamt. Uber har visserligen inte varit någon succé på börsen (läs Johan Anderbergs krönika på sidan 9), men är ett fenomen sprunget ur samma källa som till stor del förklarar tillväxtaktiernas utklassning av värdeaktier efter finanskrisen 2008. Med lägre diskonteringsräntor för framtida vinster och centralbanker som ständigt trycker mera pengar har investeringar sökt sig till alltmer vågade projekt, och techbolagen har värderats upp i relation till värdeaktier.

Som framgår av reportaget på sidan 28 har tillväxt­aktier de senaste tio åren avkastat 122 procent, medan värdeaktier avkastat 42 procent. Stämmer den teorin är det förmodligen bara en tidsfråga innan trenden vänder – kanske, som många varnar för, i form av en börskrasch där techbubblan spricker.

I det motsatta hörnet finns de som tolkar tillväxtaktiernas överlägsna avkastning som ett rationellt uttryck för allt starkare disruptiva krafter i ekonomin. Tillväxtbolagen kommer då även i framtiden att skapa mest värde för aktieägarna.

Jag vet inte svaret. Men jag vet att jag uppskattar att åka taxi för halva priset, veta var taxin befinner sig, slippa politikpratet med chauffören och förhandlingen om värdet på tjänsten vid slutdestinationen.

Chefredaktör på Affärsvärlden

Göran Lind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom