Tung start för Ganevs nybygge

Aktiemarknadens förtroende blir den viktigaste tillgången för nya Kinnevik och vd:n Georgi Ganev. Men efter turerna med utskiftningen av Millicom kunde det börjat bättre.

Kinnevik kan sägas vara ett företag i ständig förändring. Investmentbolaget som för drygt 80 år sedan grundades av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn kring skogsbruk, stålindustri och verkstad har genom decennierna skiftat inriktning flera gånger. Historien om hur Jan Stenbeck tog makten i bolaget och styrde om verksamheten mot telefoni, tv-distribution och media är väldokumenterad. För sex år sedan påbörjades en ny transformation då Kinnevik sålde skogsbolaget Billerud Korsnäs för att i stället fokusera på e-handelsbolaget Zalando. I dagarna skiftar Kinnevik ut sina aktier i telekombolaget Millicom. Det kan sägas vara fullföljandet av en ny omdaning och starten på Kinneviks tredje epok om man grovt sett räknar epokerna i industri, telekom och nu i e-handel och digitala lösningar – Kinnevik 3.0.

Den enda gemensamma nämnaren som Kinnevik har haft i sina olika skepnader är att det alltid varit ett investmentbolag, och som sådant alltid haft minst ett ankare i portföljen som ger kassaflöden och långsiktig stabilitet medan man investerar i det man tror ska bli framtidens vinnare. På Jan Stenbecks tid var det Korsnäs. På senare tid har det varit Tele 2, MTG och Millicom – bolag som tidigare var uppstartsprojekt med Korsnäs som finansiär.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här