Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Varning för rekordbillig storbank

2016-02-02 10:03
Foto: AP Photo/Michael Probst,file/TT

Aktiekursen för Deutsche Bank är på rekordlåga nivåer. Men banken kan fortsätta utför, skriver Financial Times.

För nio år sedan stod Deutsche Bank-aktien i nära 100 euro. Verksamheten gick lysande och vinsten skrevs till 6 miljarder euro, omkring 55 miljarder kronor.

I dag handlas aktien under 17 euro. Nedskrivningar på 12 miljarder euro, kostnader för rättstvister och omstrukturering har resulterat i en förlust på 6,8 miljarder euro för 2015.

Financial Times skriver att vd John Cryans uppstädning har varit så dramatisk att analytiker börjar fråga sig om det är dags att köpa aktien igen. Deutsche Bank har i dag ett lägre börsvärde än Danske Bank och kan tyckas absurt billig - den handlas till knappt 30 procent av de bokförda nettotillgångarna.

Men Financial Times listar fem skäl till varför det kan gå ännu sämre framöver:

1. Kärnverksamheten investment banking går med förlust.

2. Möjligheterna att växla över mot andra verksamhetsgrenar verkar mer begränsad än hos europeiska konkurrenter.

3. Banken står inför flera makroekonomiska utmaningar, till exempel ECB:s penningpolitik, nedgången i Kina och risken för en ’’Brexit’’.

4. Avsättningar för ’’exceptionella kostnader’’ kommer fortsätta. Förra året reserverade banken mer än 5,2 miljarder euro för pågående rättstvister.

5. Uppfattningen att banken kan köpas upp av en konkurrent har brister. Myndigheter lär inte godkänna en sådan affär. Banken har heller inte utsatts för den typ av intresse som skulle kunna leda till en styckning, skriver Financial Times.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom