Uppföljning: 7 av 10 rätt

Stor del av Börsplus råd för ett år sedan blev rätt. Nokia, Proact och Veteranpoolen var de stora vinnarna. Även köpråden i Swedbank och Resurs Bank gick helt okej. Omgångens säljråd var ESEN Esports och Minesto där den förstnämnda halverats medan Minesto bjöd på en stark uppgång. Övriga aktier som analyserades var bland annat Autoliv, H&M och Oscar Properties.
Uppföljning: 7 av 10 rätt - 2df34916-f696-415b-a9ec-0c528e0ad731fitcroph450q80upscaletruew800sf7973c247af392d8abcebd98424b39eaa0336990

Kommentar till alla aktieanalyser från 28 jan –10 februari 2018

# Nokia +29% (Köp)

Även om Ericsson var ännu bättre att äga blev Nokia bra. Ljusa utsikter för 5G och problem för Huawei bidrog till det.

# Proact +45% (Köp)

Tjänstebolag inom datalagring som värderades märkligt lågt för ett år sedan.

# Axfood +20% (Köp)

En klassisk sparaktie som såg rätt prisvärd ut för ett år sedan. Börsplus lyfte fram att Axfood indirekt gynnades av Coops inkompetens och ICAs e-identitetskris. Hittills ser den analysen riktig ut.

# Veteranpoolen +56% (Köp)

Vid avknoppningen av Veteranpoolen från städbolaget Homemaid var vi tydligt mer positiva till Veteranpoolen som lockade med hög tillväxt och god lönsamhet. Rätt så då aktien gett en avkastning på nästan 60 procent under året.

# Swedbank +12% (Köp)

Generellt har välskötta Swedbank fortsatt leverera under året. Aktien steg några procent vilket i kombination med hög utdelning gjorde banken till en hygglig placering.

# Resurs Bank +9% (Köp)

Nischbanken fortsätter att växa men utan att få särskilt bra betalt på börsen. Avkastningen under året blev godkänd och årets utdelningar stod för en stor del av detta.

# ESEN Esports -55% (Sälj)

Mikrobolag som producerar e-sport-sändningar med 2-3 Mkr i årsintäkter och förlust. Som befarat har ESEN gjort nyemission för att få kapital att drivas vidare.

# Autoliv −14% (Köp)

Vi såg ett köpläge i bilsäkerhetsföretaget inför avknoppningen av Veoneer. Det såg lyckosamt ut ett tag men sedan började det renodlade Autoliv backa. Inräknat värdet av Veoneer är vi dock ”bara” ner 14 procent vilket inte är någon katastrof givet att fordonsrelaterat är en av börsens verkliga härdsmältor.

# Hennes & Mauritz −4% (Neutral)

Efter en lång rad säljråd hade aktien kommit ner så mycket att Börsplus la in ”en neutral växel”. Sedermera har vi gått tillbaka till sälj-läge för klädjätten. Värderingen är relativt hög för ett bolag som förlorat mycket av sina konkurrensfördelar.

# Minesto +182% (Sälj)

Det finns en sorts förhoppningsbolag som vi tycker är extra svåra. Det är kategorin seriös satsning som man vill ska lyckas men med förutsättningar eller en värdering som gör att rådet blir sälj. Så var det med Minesto. Vi var tydliga med att vi såg satsningen som seriös och vällovlig men med en för riskabel aktie. Lyckligtvis verkar vi så här långt ha fått fel på den andra punkten. Aktien har rusat för Minesto, trots att vågkraftprojektet i Wales ännu inte bevisat sig i full skala.

# Homemaid +29% (Neutral)

Den mer konkurrensutsatta städverksamheten i Homemaid har inte utvecklats lika bra på börsen efter avknoppningen av Veteranpoolen. Avkastningen blev visserligen god från kursen 7 kronor när vi skrev vår analys men zoomar man ut lite så har aktien stått still sedan avknoppningen.

# Ework −15% (Köp)

Konsultmäklaren fortsatte växa men lönsamhetsmässigt blev 2018 en besvikelse. 2019 är det upp till bevis för Ework – lyckas bolaget hålla i kostnaderna och öka marginalerna bör aktien bli bra.

# Oscar Properties −41% (Neutral)

Vi ställde oss neutrala till aktien, men att närmre 800 bostäder skulle färdigställas under 2018 såg vi som en möjlig väg till bättre balansräkning för Oscar Properties. Där fick vi helt fel och aktien har nått nya bottennivåer efter dagens förlusttyngda bokslut. Det finns också en del frågetecken kring bolagets redovisning med vinster som bokats upp i långt i förväg och stora skulder utanför balansräkningen. Obligationen som ska återbetalas i september handlas 15 procent under ”par” vilket tyder på osäkerhet om bolaget kommer klara sitt åtagande.

# Image Systems -35% (Neutral)

Bolaget har haft svårt att prestera den lönsamhet verksamheterna borde klara av. I fjol gjordes ett större förvärv inom nischen mätutrustning för sågverk, men det har hittills inte hjälpt.

# Prostalund −5% (Neutral)

Säljer en medicinteknisk produkt för behandling av godartad prostataförstoring. Bolaget behöver öka intäkterna för att inte ständigt tvingas till nyemissioner. Ingen större framgång på den fronten under 2018.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1000 analyser.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.