Pengar sover aldrig

Turbulensen på Kina-börserna har fått oväntade konsekvenser. Nu vågar investerare i USA inte ens somna på natten av rädsla att missa vad som händer på andra sidan jordklotet. Det rapporterar Bloomberg.

– Jag är för gammal för det här, säger Wall Street-veteranen Howard Ward, som ansvarar för 42,7 miljarder dollar på Gamco Investors, till Bloomberg.

Yttrandet fälldes efter att Ward vänt sig om i sängen klockan fyra på morgonen för att kolla marknaderna och såg vad som hände i Kina.

Händelser som tidigare möttes av en gäspning följs nu med besatthet av handlare, skriver Bloomberg.

Kina påverkar nu USA-marknaden omedelbart. Nyheten att kinesiska myndigheter skulle överge det automatiska börsstoppet vid 7 procents fall fick New York-börsen att rycka kort därefter.

Handlare i USA är också frustrerade över känslan att mycket av turbulensen på Kinas börser inte har med Kinas eller USA:s ekonomi att göra, än mindre med hur aktier i USA bör handlas. Ändå har S&P 500-indexet fallit mer än 5 procent årets första dagar – den värsta starten sedan statistik började föras.

– Det är definitivt den asiatiska svansen som viftar på den västerländska hunden just nu, säger Eddie Perkin som är en av chefsförvaltarna av 311 miljarder dollar på Eaton Vance Corp.

Perkin säger att Kina är det sista han tittar på innan han går och lägger sig, och det första han tittar på när han vaknar.

Men alla är inte lika fixerade vid de tvära kasten i vad som köpkraftsrelaterat redan är världens största ekonomi.

– För dem som inte kan så mycket om Kina är det skrämmande. Skälet till att jag kan vara lugnare är att jag följer marknaden. Jag kan säga att det är en cowboy-marknad, säger Nick Sargen, chefsekonom vid Fort Washington Investment Advisors, till Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.