Norrland största förloraren – men här är vindkraften lönsam

Vår analys av vindkraftens lönsamhet påvisar dålig lönsamhet, inte minst i Norrland. Men hur presterar vindkraften i övriga delar av landet? Förlusterna är betydande, men det finns några ljusglimtar.
Norrland största förloraren – men här är vindkraften lönsam - vindkratensgeografi
Vinster framstår som undantag - även i södra Sverige. Foto: TT

Markbygden Ett och de 15 kinesiska miljarderna är varken de första eller sista finansiella härdsmältorna inom svensk vindkraft. Affärsvärlden avslöjade nyligen att åtminstone två miljarder av denna kostnad kan komma att stjälpas över på skattebetalarna.

Vi vet sedan tidigare att 58% av vindkraftföretagen i Sverige gick med förlust 2017-2022 samt att 69% av vindkraftverken fanns i företag som gick med förlust. Den genomsnittliga förlustmarginalen för industrin uppgick till minus 39,4% under åren 2017-2022. 49% av företagen har varit föremål för aktieägartillskott 2017-2022.

Mot bakgrund av att detta kan det vara intressant att fördjupa analysen och granska hur lönsamheten skiljer sig åt i olika delar av landet. Dagens Nyheter har tidigare skrivit om detta med utgångspunkt i vår databas, här vidareutvecklar vi resultaten.

Den absoluta majoriteten av vindkraften i Sverige finns i norra Sverige. Där är också lönsamhetsproblemen som mest betydande.

Biggest loser: Norrland

Norrland är helt klart den största förloraren. Den totala förlusten under åren 2017-2022 uppgår till 10,6 miljarder kronor.

Jämtlands län har en genomsnittlig förlustmarginal på 89% under dessa år, Norrbottens län ligger på -60% och Västernorrlands marginaler är -86%. I snitt är förlustmarginalen 62,3% för Norrland.

En av åtta vindkraftsanläggningar i Norrbotten går i genomsnitt med vinst 2017-2022 (Blåliden). Ett av 17 företag i Västernorrland går med vinst åren 2017-2022 (Windfarm Jenåsen). Två av tolv företag i Jämtlands län är lönsamma 2017-2022 (Mullberget och Bröcklingberget).

Svealand förlorade 677 miljoner kronor

Vindkraften i Svealand förlorade totalt 677 miljoner kronor under åren 2017-2022, den genomsnittliga marginalen landar därmed på -19,9%. Värt att notera med detta område kan vara att det i stort sett inte går att hitta några vindkraftverk i Mälardalen.

Vi identifierar 17 vindkraftverk i Stockholms län, de flesta i utkanterna av länet. Vår databas innehåller inga vindkraftverk från Upplands län eller Sörmlands län. Även om det kan finnas enskilda turbiner som ägs av bönder är siffrorna talande. Vindkraften är i stort sett obefintlig i Mälardalstrakten där befolkningstätheten är hög.

Götaland är lönsamt 2019 och 2022

Vindkraften i Götaland visar blåa siffror 2019 och 2022, övriga år går man med förlust. Vinstmarginalen är dock lövtunn båda dessa år: 2% 2019 och 3% år 2022. De höga elpriserna i södra Sverige verkar i kombination med Putins invasion av Ukraina ha lyft lönsamheten 2022.

Tittar vi närmare på de olika länen i södra Sverige ser vi att det är Skåne, Halland/Västra Götaland och Blekinge som bidragit med lönsamhet. År 2022 hade Skåne en vinstmarginal på 31% och Blekinge 58%. Halland har en vinstmarginal på 8% medan Jönköpings län uppvisade en marginal på 13%.

Vi ser dock att 2022 är ett exceptionellt år där Putin-effekten drivit upp lönsamheten till nivåer långt ovanför genomsnittet för tidsperioden.

Vinstmarginalerna har i genomsnitt varit följande under perioden 2017-2022:

Län Vinstmarginal (%)
Blekinge län 7
Hallands län -17
Jönköpings län -5
Kalmar län -56
Skåne län 6
Västra Götalands län -21

Sammanfattningsvis framstår lönsamheten även Götaland som sporadisk och flyktig. Den vindkraft som befunnit sig i SE4 har på grund av kriget i Ukraina lyckats tjäna pengar 2022. I övrigt ser vi lövtunna marginaler som inte sällan trillar ner i röda siffror. För hela Götaland är den genomsnittliga marginalen negativ (-12,7%) under åren 2017-2022.

Totala förluster 2022: 4,2 miljarder

Resultaten efter finansiella poster år 2022 summerar för branschen till minus 4,2 miljarder kronor. Detta är den största förlusten i belopp mätt under hela perioden 2017-2022. Detta resultat är intressant, inte minst med tanke på att Eolus Vind VD Per Witalisson för Affärsvärlden beskrev lönsamheten de senaste åren som ”relativt god” och att han tror på ”god lönsamhet över tid”.

När vi bryter ner vindkraftens resultat ser vi att förlusterna är som störst där vindkraften är mest utbyggd. Vinster framstår som undantag – även i södra Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Valour