Doro: Kurslarmet ringer men aktiemarknaden svarar inte

Doro har genomfört en rad viktiga åtgärder under de senaste åren med mer fokus på återkommande tjänsteintäkter. Aktiemarknaden verkar dock fortsatt vara orolig för den vikande telefonförsäljningen.
Doro: Kurslarmet ringer men aktiemarknaden svarar inte - 867b0c78-1601-4402-888e-dbd369ee792dfitcroph450q80upscaletruew800sd4afd7f35603e4d374bc6aef8e1f41cc48767ba2

Doro (38,60 kr) säljer mobiltelefoner och trygghetstjänster för äldre. Vi har tidigare skrivit ett par analyser om bolaget som går att läsa här och här.

Den största utmaningen för Doro under de senaste åren har varit en vikande telefonförsäljning. Försäljningstappet har främst varit relaterat till en ökad konkurrens samt att fler och fler konsumenter övergått till smartphones.

Den trenden fortsatte under 2018 då produktförsäljningen (telefoner) minskade med 110 Mkr till 1,6 miljarder. Detta bidrog till att Doros totala försäljning också föll, med 0,9 procent, till 1,9 miljarder kronor.

Som nedanstående sammanställning visar har försäljningstappet främst skett inom smartphones. Försäljningsutvecklingen av de traditionella knapptelefonerna (featuresphones) har varit mer stabil.

Bolaget flaggar för en fortsatt utmanande marknadssituation på mobiltelefonmarknaden, även om man ser möjligheter inom featuresphones där konkurrensen är mycket lägre än på smartphonesidan.

Den, enligt oss, betydligt mer intressanta tjänstedelen ökade försäljningen med 48 procent på årsbasis till 285 Mkr. Tillväxten drevs primärt att sommarens förvärv av det Brittiska telecarebolaget Welbeing. Integrationen av förvärvet uppges nu vara slutförd. Doro särredovisar inte den organiska tillväxten för tjänstedelen eller hur lönsamheten ser ut per affärssegment.

Majoriteten av intäkterna inom tjänstedelen utgörs av abonnemangsintäkter som är kopplade till de trygghetslarm som Doro tillhandahåller i Sverige, Norge och Storbritannien. Tjänstedelens totala intäkter uppgick under 2018 till 15 procent av försäljningen relativt 10 procent året innan.

Doro är den dominerade aktören inom trygghetslarm i både Sverige och Norge. Då bolaget redan har höga marknadsandelar har den organiska tillväxten i dessa länder tidvis varit svag. Doro har dock varit duktiga på att öka den genomsnittliga intäkten per kund, vilken har stigit och per Q4 2018 uppgick till 144 kr i månaden per användare (136).

ARPU = genomsnittlig intäkt per kund

Under fjärde kvartalet 2018 lanserade Doro en ny trygghetstjänst som går under namnet ”Response by Doro”. På baksidan av alla Doros mobiltelefoner finns en stor knapp, denna har tidigare inte använts i någon större utsträckning. Den nya tjänsten möjliggör ökad trygghet för såväl seniorer som deras anhöriga då den kopplar upp användaren till Doros larmcentral ifall en olycka skulle inträffa eller om de anhöriga inte svarar. Således en form av ett digitalt trygghetslarm som är integrerat i mobiltelefonen. Bolaget kommer genomföra en bredare lansering under första halvåret 2019.

Många äldre personer vill gärna bo kvar i hemmet så länge som möjligt. Behovet av nya tekniska lösningar ökar därmed. Vi gillar Doros nya strategi och satsning på tjänsteaffären.

Vi tror att nedanstående punkter kommer bli centrala för Doros utveckling framgent.

  • Försöka stabilisera telefondelen som trots allt har ett starkt varumärke inom lättanvända mobiltelefoner. Tanken är att denna del ska bidra med starka kassaflöden som kan användas för expansion inom tjänstedelen. Doro har dessutom ett starkt distributionsnät där nya tjänsteerbjudande kan säljas framöver.
  • Fortsätta köpa telecareföretag som har nya tekniker och/eller befintlig abonnemangsstock som i fallet med Welbeing.

I samband med årsbokslutet meddelades att förslag om utdelning lämnas senast i kallelsen till årsstämman. Det följer mönstret från ifjol. Samtidigt är bolaget tydliga med att förvärv är en del av agendan framöver. Doros nettoskuld uppgår till 106 Mkr vilket i stort sett är i paritet med nettoskulden vid årsskiftet 2017 som var 103 Mkr. Beakta då att Doro sommaren 2018 förvärvade Welbeing för 130 Mkr motsvarande 8 gånger rörelseresultatet före avskrivningar (Ebitda).

Doro Q4 2018 Q4 2017
Omsättning, Mkr 554 560
Tillväxt -1,1% -6,5%
Rörelseresultat, Mkr 38,0 34,1
Rörelsemarginal 6,9% 6,1%
Vinst per aktie, kr 1,08 0,95

Doro har under tidigare år guidat intervall avseende försäljning och rörelseresultatet för koncernen för det kommande året. Bolaget nöjer numera sig med att meddela att de jobbar aktivt med förvärvsmöjligheter och de samtidigt förväntar sig fortsatt tvåsiffrig procentuell tillväxt för tjänster under 2019. Lönsamheten förväntas fortsatt vara på en ”hälsosam nivå”. Möjliggen kan detta förklaras av en minskad visibiliteten inom telefonmarknaden.

Nedan följer vår prognos på hur de närmsta åren kan arta sig (exklusive förvärv).

Doro
Börskurs: 38,60
Antal aktier (miljoner): 24,2
Börsvärde: 934 Mkr
Nettoskuld: 106 Mkr
VD Robert Puskaric
Styrelseordförande Johan Andsjö
SvD Börsplus huvudscenario
2019E 2020E 2021E
Omsättning 1 900 1 900 1 900
– Tillväxt -1% 0% 0%
Rörelseresultat 125 129 133
– Rörelsemarginal 6,6% 6,8% 7,0%
Resultat efter skatt 92 96 101
Vinst per aktie 3,78 3,97 4,18
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 9% 9% 9%
Nettoskuld/EBIT 0,5 -0,3 -1,0
P/E 10,2 9,7 9,2
EV/EBIT 7,9 7,0 6,0
EV/Sales 0,5 0,5 0,4

I vårt huvudscenario räknar vi med en fortsatt utmanade utveckling för telefondelen. Vi tror dock att bolaget delvis kan kompensera försäljningstappet med en god tillväxt för tjänstedelen. Den väsentligt mer lönsamma tjänstedelen växer dessutom kontinuerligt som andel av koncernens totala omsättning och understödjer marginalexpansionen. En multipel om 9 gånger rörelseresultatet ger en uppsida på knappt 50 procent.

Vill det sig illa accelererar den negativ tillväxten för telefondelen. Samtidigt som tjänstedelen växer klent. I detta scenario ser vi en nedsida på omkring 40 procent.

I det optimistiska scenariot uppvisar telefondelen svag positiv försäljningstillväxt. Dessutom kan Doro använda sina befintliga distributionskanaler till att sälja nya tjänsteerbjudande. En relativt försiktig multipel om 11 gånger rörelseresultatet indikerar en potentiell dubblering av aktiekursen.

Börsplus slutsats

Doro har haft ett par utmanande år bakom sig. Vi tycker oss dock se ett par tendenser till förbättring. Kan bolaget fortsätta konsolideringen av nya tjänstebolag samtidigt som marginalen kan öka något så ser uppsidan i aktien attraktivt ut trots relativt modesta antaganden. Rådet blir således köp.

Doro tio största ägare Andel
Accendo Capital 15,46%
Rite Ventures 10,27%
Lazard Asset Management 5,68%
Humle Fonder 3,41%
Nordea Fonder 3,13%
Dimensional Fund Advisors 2,74%
Avanza Pension 2,60%
Bengt Julander 2,48%
Theodor Jeansson 2,23%
Erik Penser Fonder 2,07%
Källa: Holdings per den 31 december 2018
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Curasight