3 frågor: vd Martin Åmark
Hur effektiv är er produktionsplattform jämfört med konkurrenternas?
– Vår teknologi har, i akademiska artiklar av forskare på bland annat Karolinska Institutet samt av oss själva, påvisat upp till tolv gånger högre produktivitet jämfört med standardsystem i bakterieceller av formen E.coli. Detta innebär att vi kan få upp till tolv gånger mer protein per körning vilket, i och med att produktionskostnaden är mer eller mindre fast per körning, får en direkt påverkan på produktionskostnaden. Standardsystemet är det mest utbredda, men det är omöjligt för oss att jämföra produktionskostnad direkt med konkurrenter.
I de flesta fallen jobbar flera bolag på en biosimilar för ett originalläkemedel. Har du märkt någon tendens att nya aktörer håller sig borta när flera aktörer redan jobbar på ett projekt?
– Definitivt. Man går inte in för sent. Det gör ingen. Vi skulle aldrig sätta oss nu och göra en biosimilar på exempelvis Humira. Det loppet är förbi. Det viktigaste kriteriet vid val av produkt är att man ska kunna vara där dag ett. Vi tittar på ett fönster som är 6–7 år framåt från i dag, ser på vilka produkter som förlorar sitt patentskydd då, och det är dem vi siktar in oss på. I exemplet Lucentis är Xbrane ett av tre bolag med biosimilarer i fas 3 med siktet inställt på Europa och USA. Jag tror högst vi kan se ett till program som går in i klinik, men inte fler. Det blir för sent, den bedömningen hade jag gjort i alla fall.
Ni håller på att ta in 60 miljoner i en nyemission. Tänker du teckna din andel i nyemissionen?
– Majoriteten av styrelsen och ledningsgruppen tecknar sin andel i emissionen. Jag kommer själv att teckna aktier för minst 0,5 miljoner kronor.
Läs en längre intervju med Martin Åmark på affarsvarlden.se/analysplus/
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.