Altor
Altors kurskraschade IPO:er: ”CTEK har inte utvecklats som förväntat – är beklagligt”
Under de senaste åren har Harald Mix riskkapitalbolag Altor satt tre svenska bolag på börsen: batteriladdningsbolaget CTEK, e-handlaren RevolutionRace och energibolaget OX2. Två av dessa har fått erfara rejäla kursfall. Och bättre har det inte gått för bolagets norska notering av gymkedjan SATS som sedan start rasat 67%.
Succén som kom av sig
Det var hösten 2021 som CTEK introducerades på börsen till teckningskursen 69 kronor, med Altor som huvudägare. Målbilden var att växa kraftigt på el-sidan och bolaget fick en riktig kanonstart: aktien rusade 101% (relativt till OMXS30) under det första halvåret.
Men succénoteringen kom snabbt av sig och sedan start har aktien rasat 80% i absolut kursutveckling. I somras sålde Altor hela sitt innehav. Och i början av 2023 meddelade CTEK:s styrelse att man vill ta in 350 miljoner kronor i en företrädesemission nu under mars månad med teckningskursen 17,50 kronor, att jämföra med dagskursen 23,86 kronor. För de aktieägare som avstår uppkommer en utspädningseffekt som motsvarar cirka 28,6%. Syftet med företrädesemissionen är att amortera av lån för att minska skuldsättningen.
Men CTEK är inte den enda kursbesvikelsen som Altor har satt på börsen, även e-handelsbolaget RevolutionRace har haft det tufft. Noteringen gick av stapeln sommaren 2021 och likt CTEK var starten stark med en kursutveckling på 33% under det första halvåret, relativt index. Men även i det här fallet dök kursen rejält och från start till skrivande stund har den tappat över 60% i absolut kursutveckling. Altor är största ägare med 31% av kapitalet, följt av makarna Nyrensten med 23,3%.
Altor: Skillnad på noteringarna
Affärsvärlden har varit i kontakt med Altor för att ta reda på hur bolaget ser på kursfallen. Kommunikationsansvarig Tor Krusell vill framhäva att det finns stora skillnader mellan CTEK och RevolutionRace.
“CTEK har inte utvecklats finansiellt som förväntat och det är beklagligt. Men RevolutionRace är ett helt annat case. Där har man levererat på sina mål och det är en notering som vi är stolta över”, säger han.
“Snabbfotade och opportunistiska”
Varför Altor har haft sådan dålig avkastning på sina IPO:er är svårt att säga, menar Peter Benson, Afv:s chefredaktör. Men han har sina teorier.
“Jag kan bara spekulera om orsakerna men en sak jag tänker på är att Altor jämfört med konkurrenterna har ett visst rykte om sig av att vara lite extra snabbfotade och opportunistiska. Och kanske mer öppna för hög risk i strategival och förvärv. En effekt av detta borde ju i så fall vara större variation i utfall. Och därmed fler plumpar helt enkelt”, säger han.
Altors Tor Krusell anser dock inte att bolaget tar större risker än andra.
“Vi har konsistent hög avkastning på våra investeringar över våra 20 år. Vi har konsekvent varit bland de mest framgångsrika PE-fonderna globalt, det hade inte varit möjligt år efter år och vi hade tagit en för hög risk”, säger han.
Energikrisen en kursräddare
Det finns dock ett omvänt exempel där kursutvecklingen har varit desto starkare. Det handlar om OX2, som utvecklar vind-och solkraftsparker, där Altor är näst största ägare efter Peas Industries. Energibolaget sattes på börsen sommaren 2021 och hade en trög start med tapp på 7% under de första sex månaderna relativt index. Men när Ryssland invaderade Ukraina och energikrisen i Europa var ett faktum tog aktien fart och sedan noteringen har kursen rusat 34%.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.