Århundradets skattereform

De multinationella företagen minskar sin skatt med uppåt 2 000 miljarder kronor årligen genom aggressiv skatteplanering. Men efter nästa vecka blir det ändring.

På söndag träffas regerings­cheferna i världens 20 största ekonomier, G20, i Antalya i Turkiet. En av de viktigaste punkterna på dagordningen blir att diskutera en omfattande samordning av bolagsskatterna i olika länder för att stoppa den avancerade skatteplanering som är rutin i många globala koncerner. Det nya regelverket får stora konsekvenser inte minst i Sverige, som har det högsta antalet multinationella företag per capita i världen.

Efter terrorattackerna mot New York och Washington 2001 drev USA på för ett ökat internationellt samarbete med syfte att försvåra för terrorister och andra brottslingar att gömma pengar och skicka dem mellan olika länder. En viktig följd blev att allt fler skatteparadis som Schweiz tvingades öppna sig och dela med sig av information om misstänkta skattesmitare med myndigheterna i andra länder. Sverige har exempelvis skrivit avtal med en lång rad tidigare skatteparadis som gör det svårt, eller i alla fall mer riskabelt, för den som är skattskyldig här, att gömma undan inkomster och tillgångar från fogden.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets