28 oktober 2023 08:00

Bioarctics grundarduo om miljarderna: ”Vore förnedrande att köpa en Ferrari”

Bioarctic kan vara på väg att ta Sverige mot en ny blockbustersuccé. Med den första fullt godkända behandlingen i världen som bromsar Alzheimers sjukdom skulle man kunna blåsa liv i den svenska läkemedelsindustrin som sedan länge legat i ide. Affärsvärlden träffar Sveriges - troligtvis - rikaste forskare som nu kan vara på väg att skriva historia.

Sagan om det största genombrottet för svensk läkemedelsindustri på decennier börjar med ett brev. Det är under 90-talet som Lars Lannfelt, då forskare på Karolinska Institutet, blir kontaktad av en distriktsläkare i Umeå. I brevet berättar han om en familj där ovanligt många drabbats av Alzheimers sjukdom. Lannfelt, som då forskade på sjukdomen, begav sig norrut för att träffa familjen som visade sig bära på en ärftlig mutation som gjorde att de var mycket drabbade av demenssjukdomen. Det som är en plågsam tragedi för en familj, kan i forskarvärlden visa sig vara nyckeln som knäcker en gåta. Lannfelt kom att kalla sin upptäckt för den ”arktiska mutationen”. Och det är den upptäckten som gör att det nu – 30 år senare – för första gången finns ett läkemedel som bromsar den sjukdom som omkring 30 miljoner människor världen över lider av.

Samtidigt kommer kanske upptäckten sätta tillbaka Sverige på kartan som läkemedelsnation. För det var inte alltför länge sedan som vi kunde skryta om våra läkemedelsjättar och blockbustersuccéer, innan allt vände.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här