”Börsen hade stressat oss”

Dirk-Jan Stoppelenburg trodde han skulle bli börs-vd när han började på Gant. Så blev det inte. Och det var lika bra det, säger han i dag.

Holländaren Dirk-Jan Stoppelenburg kom till klädföretaget Gant mitt i den dramatiska budstriden om bolaget för ett och ett halvt år sedan. Kampen slutade med att schweiziska Maus Frères köpte ut grundarna och tog bolaget från börsen. Men priset blev högt. Schweizarna betalade drygt 5,3 miljarder, vilket motsvarade ett p/e-tal på närmare 30. Några månader senare vek konjunkturen och priset på beklädnadsbolagen på börsen mer än halverades.

Ärligt talat, är det inte en enorm press på dig att leverera bra avkastning när ägarna betalade så mycket?

– Jag känner mycket mindre press än man kanske skulle kunna tro.

Varför det?

– Det kanske var ett högt pris ur ett affärsmässigt perspektiv (när det gäller dealmaking). Men Maus Frères har inte köpt ett p/e-tal, de har köpt ett företag som de tror på. De köpte inte Gant med två eller tre års perspektiv, det här är riktigt långsiktigt, 10 eller 20 år.

Hur går det för Gant då?

– Vi har också upplevt att tillväxten har bromsats. I år ökar vi vår globala varumärkesförsäljning med 4 procent, till runt 8 miljarder kronor. Det är givetvis mycket lägre än tidigare, vi har haft en tillväxttakt på 15-25 procent. Resultatet utvecklas ungefär på samma sätt. Men vi har inte som många andra gått till röda siffror.

När du rekryterades trodde du att du skulle bli vd för ett börsbolag?

– Ja. Det hade varit kul, men det var inte det allra viktigaste. Jag har ju jobbat hela mitt yrkesverksamma liv inom Tetra Pak, som inte är noterat. I backspegeln var det bra att det gick som det gick. Att uppleva hela den här krisen som ett börsbolag, det hade skapat en komplikation till, och inneburit mer stress. Vi har en ägare som tänker mer på hur vi ska se ut när vi kommer ur krisen.

Hur ska ni se ut då?

– Maus Frères har kraftigt ökat vår investeringsnivå och det är en tydlig signal. Investeringarna har mer än fördubblats när det gäller butiksöppnande.

Något som ni ska ändra på?

– Vi har en alldeles för liten omsättning från licensverksamhet, som parfym, klockor och accessoarer. Det är vanligt med licensintäkter på 20 procent av omsättningen, våra konkurrenter har mycket mer än det. Vi har 2 procent.

Men varför då?

– Gant har inte lagt så mycket krut på det, tillväxten har varit så stark i kärnverksamheten. Alla har lyckats bättre än vi här. Bara man gör det här bra kan omsättning öka med kanske 20-40 procent, så det är ingen liten sak. Det ska vi fokusera mycket mer på än vi har gjort.

Under budstriden var det heta känslor. Grundaren Lennart Björk kallade bland annat Didier Maus, högste chef för Maus Frères, för “stormusen”. Ändå är Lennart Björk fortfarande ordförande i styrelsen. Är stridsyxan helt nedgrävd?

– Mer än så. När vi firade 60 år för några veckor sedan med en stor fest på Rhode Island sa Didier Maus att när han och Lennart Björk lärde känna varandra för några år sedan hade de vänskapliga relationer. Sedan fanns det en fas när de snarast var fiender. Så småningom blev de riktigt goda vänner.

Men Lennart Björk har investerat i Boomerang, det är ju en konkurrent?

– Ja, konkurrent och konkurrent … I Sverige finns väl Boomerang någonstans i backspegeln. Men det är inte det perspektivet som styrelsen har. Relationerna är i dag mycket goda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF