Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr

Jag hör till dem som tycker att Riksbanken agerade helt rätt när de slog in på den här nya, mer radikala banan. Det borde ha skett betydligt tidigare, men det är som sagt inte lätt att bryta med det trygga och invanda.

Det hände sig häromveckan att en vänlig själ bjöd ut mig på lunch. I tider som dessa kan man inte tacka nej till en gratis måltid, och jag mötte därför min välgörare över en bit mat och samtal. Mannen, som är en framgångsrik företagare i övre medelåldern, hade valt en krog i centrala Stockholm där såväl dekor som lokal kändes något be­dagade. Man kunde liksom känna ekot av en svunnen tid, där valet förmodligen stod mellan Café Opera eller detta etablissemang för dem som ville synas bland det vackra folket.

En servil ung kypare i vit serveringsrock som tilltalade mig med ”ni” – en ovana bland en del yngre människor, som fyller mig med den blandade känslan av att vilja slå ”niarna” på käften samtidigt som jag fylls av en slags ömsinthet inför deras tafatthet – räckte fram en meny som verkade vara marginellt förändrad sedan storhetstiden någon gång på 1980-talet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco