”En fråga om design och känsla”
Bilintresset har Nils-Fredrik Nyblaeus burit med sig sedan barndomen men det är först i mogen ålder han haft möjlighet att materialisera drömmarna. Han började samla klassiska bilar i mitten av 1990-talet och i dag står det ett tiotal bilar i garaget, däribland fyra Austin-Healey från femtio- och sextiotalet (varav en vann pris som ”Världens finaste Austin-Healey” i schweiziska Sankt Moritz 2004), en Jaguar Mark 2 från tidigt sextiotal samt en Aston Martin V8 Vantage och två Porsche 911.
Att det är just engelska bilar i allmänhet, och Austin-Healey i synnerhet, som ligger varmast om hjärtat råder det ingen tvekan om.
– Engelska bilar representerar det bästa i kombinationen mellan design och känsla. Och Austin-Healey är den bästa kombinationen mellan en rå engelsk roadster och en vacker design. Dessutom är motorn stor, en treliters rak sexa, jämfört med exempelvis Porsche 356 som hade en boxerfyra på 1,5 liter vid samma tid i slutet av femtiotalet, säger Nils-Fredrik Nyblaeus.
– Och att just bilar från femtio- och sextiotalet är särskilt intressanta för mig kan jag bara förklara med att de bilar man beundrade som ung är de som man för alltid bär med sig som de intressantaste och mest åtråvärda.
Nils-Fredrik Nyblaeus har en bakgrund som bankman, har tidigare suttit i koncernledningarna för både SEB och Swedbank, men delar numera sin tid mellan arbetet som styrelseproffs och bilintresset. En viktig del i det sistnämnda är historisk bilracing. Enbart i år har Nils-Fredrik Nyblaeus tävlat med sina Austin-Healey (han har två tävlingsutrustade) på de engelska banorna Brands Hatch, Donington Park och Silverstone, tyska Nürburgring, belgiska Spa och holländska Zandvoort.
– Jag började tävla på svenska banor men de utländska är mer utmanande och därför mer spännande att köra, säger han.
Även om de här tävlings- bilarna är mer än 50 år gamla så är det inget fel på fartresurserna. Nils-Fredrik Nyblaeus vill ”av konkurrensskäl” inte nämna några siffror på sina tävlingsbilars prestanda men toppfarten på en Austin- Healey ligger upp mot 250 kilometer i timmen beroende på utväxling. Visserligen tar tävlingsverksamheten mycket tid men familjen har inga invändningar.
– Faktum är att det var av familjen jag fick kursen för tävlingslicens när jag fyllde 50 år. Dessutom är min fru i högsta grad aktivt involverad och nästan alltid med när jag ute och tävlar. Jag har också fått många nya vänner genom tävlandet. Det är en fin gemenskap bland dem som sysslar med historisk racing.
Nils-Fredrik Nyblaeus har sett priserna på klassiska bilar stiga kraftigt under de senaste åren och ”ångrar att jag inte köpte en Aston Martin DB6 när de fortfarande var billiga”. Han konstaterar att pundfallet visserligen kan bidra till att en import från England blir lite mer attraktiv men tror att en Brexit kan ställa till problem för sådana affärer i framtiden. Det är osäkert om man då kan köpa tullfritt och administrationen kring en import kan bli tyngre. Nils-Fredrik Nyblaeus hävdar att det har varit, och fortfarande är, oerhört enkelt att ta hem en bil från Storbritannien till Sverige.
– Jag har köpt tre bilar där och det är bara att åka över och hämta bilen. Men om det blir en ”hard Brexit” kan Centraleuropa bli en mer intressant marknad för klassiska bilar i framtiden.
Text: Calle Ericsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.