Färre butiker för Kappahl

Klädkedjan Kappahl hade vid slutet av det fjärde kvartalet 368 butiker. Vid utgången av det förra kvartalet var antalet 372.

Det framgår av delårsrapporten.

Det färre antalet butiker anges också som skäl till den minskade försäljningen av vd Anders Düring. Ombyggnader, en svag konjunktur i Finland och stora utmaningar för verksamheten i Polen har också påverkat omsättningen negativt enligt Düring. Den ”största orsaken” är dock svag försäljning under de viktiga månaderna maj och augusti.

Kappahls helårsförsäljning exklusive moms sjönk till 4.588 miljoner kronor (4.743). Analytikerna var dock beredda på minskningen och spådde en försäljning på 4.591 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen sjönk till 4,5 procent (6,2). Kappahls mål är att uppnå minst 10 procent i rörelsemarginal över rullande 12 månader.

”Lönsamhetsutvecklingen har påverkats av den svaga försäljningen men även av en lägre bruttomarginal vars utveckling är starkt kopplad till en lägre andel fullprisförsäljning. Största påverkan har varit missmatch mellan kollektionsintroduktioner och väderförhållanden vid tre kritiska tidpunkter under året. Samtidig har fortsatta aktiviteter för att sänka omkostnader och förbättra det operativa kassaflödet pågått”, skriver Düring.

Investeringarna inom varumärke, butiksuttryck och den digitala närvaron fortsätter dock, skriver Düring som ser ”att KappAhl har ett bra utgångsläge inför framtiden.”

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco