Fyra heta nykomlingar

Börsen börjar bli lite nervös och fyra bolag lämnade portföljen i veckan. I stället köps ett storbolag, ett investmentbolag och två rapporteftersläntrare.

Under förra veckan föll OMX Affärsvärldens generalindex med 1,3 procent medan korta portföljen lyckades hålla nollan. Sedan starten i mitten av januari har portföljvärdet vuxit med 10,3 procent medan index har gått upp 8,4 procent.

Några bolag föll ur på stopp loss när börsen dippade över 2 procent i tisdags i förra veckan. Ett var Billerud som backat 5,8 procent. Meda såldes med förlust på 5,1 procent och för SSAB blev facit minus 4,3 procent. Loomis klarade sig fram till valborgsmässoafton då stoppet på 82 kronor utlöstes när utdelningen på 2,65 kronor avskildes. Med hänsyn till att vi fick kupongen blev resultatet minus 1,6 procent.

Intresset för Indutrade håller i sig. Marknaden tog fasta på vd Johnny Alvarssons positiva syn för 2010 med ökad orderingång och goda förvärvsmöjligheter. SEB kom med en stark rapport och om den tyska kontorsrörelsen säljs finns ytterligare uppsida. Glädjande var också att köparna hittat tillbaka till Nordnet under fredagen.

Varningstecknen hopar sig och med tanke på att maj brukar vara en trist börsmånad börjar vi dansa närmare utgången. Vi fortsätter dock att vara fullinvesterade och plockar in fyra nya bolag.

Det ser lite ljusare ut för Ericsson, och om amerikanska teknikaktier inte lyckas sänka humöret tror vi att aktien har mer att ge. (Se analys på sid 46.) Vi köper med siktet inställt på 93 kronor (stopp loss 80 kronor).

Husvagnstillverkaren Kabe utvecklades starkt efter vår analys i februari och aktiekursen toppade i slutet av mars på 94,75. Sedan dess har kursen kanat utför. En förklaring är att registreringen av husvagnar backade 15 procent under första kvartalet. Kabe minskade sina kostnader rejält under förra året, så när försäljningen tar fart igen finns goda utsikter att marginalerna förbättras. Riktkursen sätts till 95 kronor (stopp loss 80 kronor).

Mekonomen har haft en trist utveckling i år och kursen är ned 5,5 procent sedan årsskiftet. Det tycker vi inte är motiverat. Vi försöker göra om det lyckade inhoppet i aktien i februari och köper med sikte på att än en gång nå 160 kronor (stopp loss 137 kronor).

Vi köper också en post i Ratos, trots att ingen analytiker tycker att bolaget är köpvärt. Det noterade private equity-bolaget har en stor andel underleverantörer i sin portfölj. Bolagen är i fin form, och ökar försäljningen bara något framöver blir effekten på vinsterna betydligt större. Rapporten kommer i morgon, torsdag. Riktkurs är 251 kronor (stopp loss 217 kronor).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF