H&Q öpnnar för strukturaffär

Teknologitunga fondkommissionären Hagströmer & Qviberg fortsätter att ta storstryk i IT-nedgången. Bolaget gick nätt och jämnt runt under årets första kvartal. En miljon i vinst blev resultatet, och intäkterna mer än halverades till 141 miljoner kronor. Nu öppnar VD Anders Böös dörren för en utländsk ägare.

Försäljningen inom HQ Technology, som består av aktiehandel och corporate finance-verksamheten, föll med 65 procent jämfört med samma period förra året och ökade med 2 procent jämfört med fjärde kvartalet.

Intäkterna inom Private Banking föll med 50 procent jämfört med förra året och låg även 17 procent lägre än förra kvartalet. Det förvaltade kapitalet minskade från 24 miljarder 31/12 till 21 miljarder 31/3.

Samtidigt har konkurrenten Carnegie ökat intäkterna inom såväl private banking/förmögenhetsförvaltning som investmentbanking. De har bara tappat intäkter på aktiesidan. Totalt har Carnegies intäkter minskat med 7 procent och vinsten fallit med 24 procent. Inom affärsområdet aktiehandel föll resultatet med 43 procent, men investmentbanking ökade med 39 procent och private banking/förmögenhetsförvaltningen föll bara med fem procent.

Varför går det så mycket bättre för Carnegie? ”De förtjänar ett hedersomnämnande för det resultatet. Det finns väl flera skäl till att de lyckats så väl, bland annat att de har haft ett gott utbyte av sin långvariga relation till Telia, samt att de har byggt upp en stor och lönsam kapitalförvaltning med en god andel fonder, som det är väldigt bra marginaler på”, säger Anders Böös, VD för Hagströmer & Qviberg.

Varför tappar ni så mycket inom private banking trots att ni får in nya kunder? ”Därför att aktiviteten och de underliggande marknadsvärdena har gått ned. Den långsiktiga utvecklingen är helt relaterad till underliggande marknadsvärden och våra intäkter ligger på runt 1,25-1,5 procent av kuntillgångarna. Om vi har 20 miljarder i förvaltat kapital förväntar jag mig årliga intäkter på 250-300 miljoner kronor, om vi har 30 miljarder hamnar intäkterna runt 375-450 miljoner.”

Ni skriver att ni redan har skurit i kostnaderna och att det kommer att fortsätta, vad skall ni skära i? ”Marknadskostnader, system, och bemanningskonsulter som vi använde oss av när vi inte hade tillräcklig kapacitet själva förra året. Det här kommer att få ytterligare effekt under andra och tredje kvartalet. Däremot har vi inga planer på generella personalnedskärningar.”

Är du öppen för strukturaffärer? ”Absolut. Men vi är så nischade att det är svårt att hitta någon i närområdet. Det är snarare en utländsk partner eller ägare som är aktuell.”

Har ni någon på gång? ”Diskussioner pågår hela tiden.”

Drömpartner? ”Ja, men jag säger inte vem.”

Hagströmer & Qviberg varnar för att utsikterna för andra kvartalet är fortsatt dåliga och uppger samtidigt att det kan bli nödvändigt med särskilda reserveringar för en värdeurholkning i corp-relaterade aktieinnehav.

”Alla de bolag vi har innehav i har så småningom behov av refinansiering. Om det osäkra affärsklimatet fortsätter blir det svårt att få det, vilket kommer att påverka det långsiktiga värdet av våra innehav.”

Det totala innehavet är idag värt 79 Miljoner kronor, vilket efter nyinvesteringar innebär en nedskrivning med tre miljoner efter årskiftet. Hur stora kommer nedskrivningarna att bli? ”Det kan jag inte kommentera, men tillsammans med den reavinst vi gör vid försäljningen av premieobligationsverksamheten kommer resultatet att påverkas positivt med minst 20 miljoner för andra kvartalet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF