Högtryck i e-handeln
De senaste tolv månaderna har e-handelsaktier stigit kraftigt, medan traditionella butikshandlare hamnat på efterkälken. Framför allt snabbväxande e-handlare har värderats upp. I typexemplet Amazon värderas analytikernas förutspådda – men ännu ej synliga – övervinster högt. Konsensusbilden är att Amazon är smarta som jagar nya intäktsströmmar i stället för att optimera lönsamheten.
Långsamväxande men minst lika lönsamma e-handelsbolag värderas mer styvmoderligt. Det gäller Williams-Sonoma och HSN, vars växande e-handel kompenserar för skrumpnande kanaler som postorder och tv-shopping.
Inom heminredning värderas snabbväxande men förlustbringande Wayfair långt högre än höglönsamma Home Depot.
Svenska klädjätten H&M ställs mot tyska nätmodekoncernen Zalando, Kinneviks största innehav. H&M väntas växa bra, +9 procent årligen 2018–2019, och har betydligt bättre lönsamhet och kapitalförräntning. Trots det värderas snabbväxande Zalandos vinst tre gånger högre i närtid och dubbelt så högt på 2019-estimaten.
E-handelns svaglönsamma nytänkare har försprång. Men det är farligt att räkna ut erfarna branschveteraner som erbjuds alltmer standardiserade e-handelslösningar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.