”Kassan överstiger börsvärdet”

Mona Stenmark, som förvaltar Carnegie Emerging Markets, berättar för Affärsvärlden vilka länder och bolag som är mest attraktiva just nu.

Vad har fonden för strategi?

– Egentligen samma strategi som Carnegie Sverigefond har: vi gillar stabila värde­bolag med låga värderingar, höga utdelningar och starka balansräkningar. Det är inte lätt att hitta långsiktigt starka bolag på tillväxtmarknaderna som har alla de här bitarna, men det går. Om vi kan bocka av så många som möjligt av de här faktorerna hos våra investeringar kan vi investera med förhållandevis låg risk.

Risken verkar annars vara relativt hög i fonden?

– Det är klart att det ligger i tillväxtmarknadernas natur att risken är lite högre. Det kan vara både geopolitiska eller rent politiska risker. Men vi försöker ändå hitta defensiva verksamheter som kommer att ticka på, oavsett hur det ser ut makromässigt i landet.

Hur lång placeringshorisont bör en investerare ha?

– Vi brukar säga minst fem år, och ibland räcker inte ens det till. Jag tror att vi är inne i en period där vi kan komma att få uppgångar i tillväxtmarknaderna relativt andra marknader. Förväntningarna är ganska låga i många länder, Indien undantaget. Tillväxtmarknaderna lär inte vända på en femöring, men jag tror att tillgångsklassen kan komma att överraska på uppsidan.

Med tanke på att det skiljer så mycket mellan de olika länderna – har det blivit svårare att ha en bred portfölj?

– Nja, det har både blivit svårare och lättare. Det är svårt att ha en bred portfölj om man ska följa alla marknader. Vi har en extremt koncentrerad portfölj med bara runt 30 bolag. Så vad vi tycker om ett specifikt bolag behöver inte vara representativt för vad vi tycker om just det landet. Eftersom vi har mandat att titta på alla tillväxtmarknader så har vi fantastiska möjligheter att hitta riktigt bra bolag.

Vilka bolag och länder gillar ni nu?

– Vi gillar ett bolag som finns i Taiwan som heter Eclat, de gör textiler som används i spor­t­- ­­kläder och har kunder som Nike, Adidas och GAP. Det är ett bolag som har genomfört stora effektiviseringar och har stor marknadsandel. Ett mycket spännande bolag med tanke på den starka hälsotrend som finns i hela världen, även i utvecklingsländer. Eclat har ökat med 34 procent i värde i år och 109 procent sedan vi köpte, det är fondens bästa placering.

Varför är Samsung fondens största innehav?

– Aktien hade det lite tufft under en period förra året och handlas till ett p/e-tal på 6–7. Det är billigt med tanke på de fina produkterna, potentialen och den rejäla kassan. Vi har nyligen ökat vårt innehav.

Börserna i Sverige och Europa har gått bra på slutet. Är det läge att vikta om mot utvecklingsländerna?

– Jag är mycket positiv till tillväxtmarknaderna, men det gäller inte alla marknader. Brasilien har till exempel en del problem och känns inte särskilt tilltalande som investering just nu. Men det går alltid att hitta intressanta bolag.

Ändå är det ert tredje största land?

– Ja, vi har tre innehav där som vi gillar jättemycket. Sedan är det svårt att undvika att Bric-länderna blir relativt stora i en tillväxtmarknadsfond med tanke på att de har likvida och fungerande börser. Ska man tala om länder tycker vi om Mexiko och Colombia, där vi köpt bolag nyligen. I Colombia finns en stark reformvilja, vilket vi uppskattar. Det är inte bra när ekonomin bara har en drivkraft, som till exempel olja.

Ryssland är väl typexemplet?

– Exakt. Om tillväxten i perioder kommit gratis så finns risken att landet i fråga inte genomför de strukturella reformer som behövs.

Aktiekurserna i Ryssland går upp och ner med tiotals procent på kort tid. Vad tänker du om det?

– Ryssland känns extremt svåranalyserat just nu. Det är svårt att sia om oljepriset, vad som händer i Ukraina och vad Putin tänker göra. Med det sagt – vi har investeringar vi tror på i Ryssland. Ett bolag som vi har haft, men ökade i under förra året, är Surgutneftegaz, som stigit med 37 procent sedan vi köpte in oss. Det är ett bolag där kassan överstiger bolagets marknadsvärde. Bolaget ger stora utdelningar och gynnas dessutom av den svaga rubeln. Johan Såthe

Mona Stenmark

Förvaltar: Carnegie Emerging Markets.

Förvaltat kapital: Cirka 700 miljoner kronor.

Utveckling: +13,0 procent i år (+222 procent sedan starten 1996).

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF