Klara, färdiga, gå!
Det blir sällan som man har tänkt sig. I princip alla investerare som under våren 2016 hade haft den för aktiemarknaden högst åtråvärda förmågan att med säkerhet kunna se in i framtiden, hade med största sannolikhet sålt alla sina aktier. Något annat än kraftiga ras var inte att vänta om Brexit blev verklighet och Donald Trump vald till president. Men ack nej. Första dagens kraftiga börsras efter Brexit återhämtades på några veckor. Och Trump-rallyt som inleddes dagen efter valet har lyft amerikanska S&P 500 med 5 procent och Stockholmsbörsen med 4 procent. Om det håller i sig till årsskiftet innebär det att Stockholmsbörsen har stigit fem år i rad, om än med ensiffrig avkastning både detta år och förra året.
Allra bäst på Stockholmsbörsen har det gått för råvarubolagen. Boliden och Lundin Petroleum har rusat med 21 respektive 16 procent sedan Trump höll sitt försonande och statsmannamässiga segertal morgonen den 9 november. Och löften om omfattande infrastrukturinvesteringar har drivit upp priserna på råvaror. Kopparpriset har exempelvis stigit 17 procent och Brent-oljan 19 procent.
Om råvarubolagen står inför bättre tider kommer ökad efterfrågan i verkstadssektorn som ett brev på posten. Det förklarar varför finverkstad som Atlas Copco och Sandvik gått bra. Båda har stigit 10 procent under samma period. Även sett till hela året har det varit rätt att ha cyklisk börsexponering (se Veckans graf på sidan 40).
Sedan Brexit-omröstningen i juni har bankerna också fått upp ångan. Förlorare är telekomsektorn, både Ericsson och Telia har backat rejält på börsen i år.
Efter Bolidens rally handlas bolaget till 20 gånger årets förväntade vinst, enligt analytikernas estimat i databasen Factset. Nästa år faller p/e-talet till 13 baserat på den förväntade vinsttillväxten på 56 procent för 2017. Boliden handlas nu väsentligt över sitt tioårssnitt på p/e 9. För Atlas Copco är förväntningarna ännu högre ställda. Atlas Copco värderas till p/e 23 på nästa års vinst, vilket är nästan 50 procent över tioårssnittet på 15,6. Den förväntade vinsttillväxten är dock i jämförelse med Boliden väsentligt lägre, 14 procent för 2017.
Är det en sedvanlig tjuvstart på börsen vi bevittnar? Det är trots allt regel snarare än undantag att börsen leder bolagen. För tillfället finns också en hel del som talar för att USA verkligen går mot en kraftigare återhämtning, och anledningen är såklart Donald Trump. Med Ronald Reagan-liknande löften om stora stimulanser och infrastrukturinvesteringar har de globala inflationsförväntningarna stigit till sin högsta nivå på tolv år.
Även om det finns frågetecken kring hur lång tid det tar att sjösatta den offensiva finanspolitiken så har Wall Street stora förväntningar på Donald Trump, inte minst för hans egenskaper som affärsman. Aktiemarknaden verkar heller inte oroa sig nämnvärt över att statsskulden ska öka. Hypotesen är att BNP växer snabbare än skulderna och att skuldkvoten därmed inte stiger. Även den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD och internationella valutafonden IMF har svängt och har nu en mer positiv syn på amerikansk ekonomi. Men frågan är förstås om Trumponomics kommer att funka.
En annan fråga är om effekterna i så fall kommer att sprida sig globalt.
Den svenska börsen är en av de börser näst USA som uppvärderats mest efter Trump-valet. Det är rimligt givet den stora cykliska exponeringen på Stockholmsbörsen. Samtidigt måste vinsterna nu vända upp på riktigt om värderingarna ska kunna försvaras. Positivt för många av de svenska verkstadsbolagen är den historiskt starka dollarn. Bara valutaeffekterna kan addera nästan en handfull procentenheter på vinstprognoserna.
Mest av allt vill aktiemarknaden dock ha organisk tillväxt baserad på ökad efterfrågan, som sen spiller över i vinsttillväxt. Och det finns tecken på att det blir så. Morgan Stanley visar i en färsk gruvanalys att utrustningsleverantörerna uppvisar en uppåtgående trend med en positiv organisk tillväxt i orderboken för första gången sedan fjärde kvartalet 2012.
Därtill är den genomsnittliga åldern på gruvutrustning på samma nivå som år 2004, det vill säga åren innan den stora råvarubaserade supercykeln peakade. Det skulle kunna innebära att Atlas Copco och Sandvik har flera goda år framför sig, vilket i så fall motiverar rusningen på börsen.
De övriga riskerna och obalanserna i världen är dock tyvärr i allra högsta grad närvarande även under 2017. Skuldsättningen i Kina, italienska banker, val i Tyskland och Frankrike, Brexit samt alla andra överraskningar som sannolikt kommer med Donald Trump som USA:s 45:e president.
”Buy American, hire American” är Trumps slogan. För svensk del blir rådet att köpa svenska aktier med USA-exponering. Bolag som Volvo och Hexpol har stor USA-exponering. Och öppna ett Twitter-konto. Det är där presidenten för världens viktigaste ekonomi styr sitt land.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.