Kritiken mot Lundin Oil trappas upp

Den brittiska människorättsorganisationen Christian Aid trappar nu upp ordkriget mot oljeföretaget Lundin Oil. Nu kräver de att få närvara vid det extrainkallade styrelsemötet senare i veckan för att få svar på sina frågor. Organisationen kräver återigen att företaget ska sluta med sin verksamhet i Sudan.

”Vi vill ställa dem mot väggen och kräver svar”, säger Mark Curtis, policyansvrig på Christian Aid.

Lundin Oil har sagt att de med stor sannolikhet ska ha ett extrainkallat styrelsemöte senare denna vecka för att reda ut kritiken kring oljefyndigheterna i Sudan. Christian Aid har ju särskilt pekat ut Lundin Oil i en rapport där det sägs Sudans regering skövlat byar och fördrivit människor så att Lundin Oil ska ha kunnat bygga sin väg till sina oljefyndigheter i Sudan.

I samtal med Lundin Oil har Christian Aid tidigare blivit lovade att de under tio minuter per telefon kan medverka och lägga fram sin syn på de påstådda övergreppen i samband med vägbygget. Christian Aid godtar nu inte detta och kräver nu att få presentera sina rapporter framför styrelsen på det extrainkallade mötet.

”Mötet är till för att bolaget ska diskutera mänskliga rättigheter. Varför då inte bjuda in oss? Vi kan presentera de fakta vi lagt fram i rapporten. Det är alltid bättre att få göra det personligen, framför allt eftersom det är ett möte som ska behandla frågor som vi är kunniga på. Vi blir mycket besvikna om vi inte får komma”, säger Mark Curtis på Christian Aid.

Han understryker vikten av att få närvara på mötet eftersom Christian Aid har en rad frågor till Lundin Oils styrelse som de vill få svar på. Bland annat undrar människorättsorganisationen varför Lundin Oil inte erkänner att de mänskliga rättigheterna de facto har blivit åsidosatta inom företagets område i Sudan. Christian Aid undrar också om Lundin Oil kommer att erkänna att vägar och landningsbanor i sitt område har använts av militären i deras kamp att avfolka oljeområden.

Christian Aid vidhåller sitt krav att Lundin Oil ska upphöra med att borra efter Olja i Sudan tills de stridande parterna har slutit fred.

”Detta skulle skicka en tydlig signal till Sudans regering att övergreppen mot de mänskliga rättigheterna är oacceptabla”, säger Mark Curtis.

Lundin Oil välkomnar utrikesminister Anna Lindhs krav om att regeringen vill utreda Lundin Oils agerande i Sudan.

”Vi välkomnar alla initiativ för att bringa klarhet i situationen i Sudan. Den kanadensiska utredningen har blivit en viktig del av uppförandekoden för internationella oljebolag verksamma i Sudan. Ett liknande initiativ från den svenska regeringen välkomnas därför”, säger Adolf Lundin, styrelselseordförande i Lundin Oil och fortsätter:

”De påståenden om övergrepp som förekommit den senaste tiden stämmer inte med den bild som Lundin Oils personal i Sudan har. Påståendena är dock så allvarliga att företaget med all kraft utreder händelserna.” Lundin Oil har också sökt kontakt med FNs rapportör för mänskliga rättigheter i Sudan, Gerhart Baum, för att erbjuda hjälp att bringa klarhet i påståendena om övergrepp i samband med vägbygget till prospekteringsborrplatsen i södra Sudan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.