Magnifika 7 får USA att dra ifrån – största dominansen sedan 1970-talet

Den amerikanska aktiemarknaden utgör nu över 60% av världens samlade börsvärde – den högsta nivån sedan 1970-talet. Men trots rejäla kursuppgångar för stora techbolag är den amerikanska aktiemarknaden en av de minst koncentrerade i världen, mycket mindre än till exempel den svenska.
Magnifika 7 får USA att dra ifrån – största dominansen sedan 1970-talet - Financial Markets Wall Street
Foto: AP Photo/Julia Nikhinson

Den amerikanska aktiemarknaden är koncentrerad. Det är i alla fall uppfattningen många har efter att ha följt det finansiella nyhetsflödet under senare tid. Där de så kallade ”Magnificent Seven”, stora amerikanska techbolag, med Microsoft, Apple och Nvidia i spetsen, blivit allt större. Så stora att de är av ungefär samma storlek som marknadsvärdet för Storbritannien, Japan och Kanadas aktiemarknader sammantaget.

Men i jämförelse med andra aktiemarknader är den amerikanska inte särskilt koncentrerad. Tvärtom. Av de stora aktiemarknaderna är det bara Japan som har mindre koncentration. I USA utgör till exempel de tio största företagen bara 25% av det totala börsvärdet medan motsvarande siffra för Sverige är över hälften, 52%. Det visar den nyligen publicerade ”UBS Global Investment Returns Yearbook”.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Carnegie Fonder