Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Biojätte knoppas av från Pharmacia. Den svensk-amerikanska läkemedelsjätten Pharmacia knoppar av sin svenska forskning kring metabola sjukdomar, främst diabetes och fetma. Arbetet med att hitta externa finansiärer till det nya bolaget, kallat Biovitrum, startar i dagarna. Börsaktuella Biovitrum blir ett av de tre största bioteknikbolagen i Europa, och uppskattas vara värt flera miljarder. Det mesta av verksamheten ligger i Stockholm, och en mindre del i Uppsala. “Vi kände att det var möjligt att göra någonting i Stockholm. Vi vill ta vara på den svenska spetskompetensen och det var en förvånansvärt lättsåld idé”, säger Mats Pettersson, VD för Biovitrum.
Omstuvning av Telia stoppar särnotering. Telia förbereder en omorganisation, erfar DI, som bara kan tolkas som att ledningen inte längre överväger en särnotering av mobildelen. “Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgiften”, säger Cecilia Hjerta, presschef på Telia.
FINANSTIDNINGEN Icon säger upp fler än planerat. Icon minskar personalstyrkan i Sverige med mellan 50 och 80 personer. En nästan total brist på säljorganisation gör att den vikande efterfrågan har drabbat företaget extra hårt. Enligt officiella uppgifter från Icon ska 30 personer sägas upp. Det är enligt informationschefen Katarina Bergegård helt i linje med de planer som offentliggjordes redan i samband med vinstvarningen den 15 december. Men källor inom Icon uppger för Finanstidningen att nedskärningarna är större än så. Mellan 50 och 80 av totalt 550 anställda får lämna det svenska dotterbolaget. I första hand är det pionjärerna som inte längre håller måttet.
Uppåt i tysk ekonomi. En svag euro hjälpte den tyska ekonomin att växa i sin snabbaste takt på nio år under år 2000. I år väntas en mer dämpad tillväxt, i takt med att ECBs räntehöjningar började ge avtryck i ekonomin. Tysk BNP växte med 3,1 under år 2000. Det är den största årliga ökningen sedan den tyska återföreningen 1991, nästan så dubbelt så hög som året innan. Den tyska exporten, som står för ungefär en tredjedel av ekonomin, steg kraftigt under förra året, med 12,6 procent. uppgången hänger nära samman med eurons försvagning mot dollarn, som fått tyska varor att framstå som billiga i ett internationellt perspektiv.
SVENSKA DAGBLADET LO-fack kräver Europalöner. Förhandlingarna om nya löneavtal inom processindustrin skärps ytterligare. I går offentliggjorde Metall en sammanställning över redan signerade industriavtal i åtta europeiska länder. Den visar att löner och villkor i konkurrentländerna förbättras med i genomsnitt cirka 3,5 procent under 2001. ”Och vi har snarare underskattat än överdrivet lönekostnadsutvecklingen i vår prognos för omvärlden”, säger Göran Nilsson, Metall, som är ansvarig för lönerapporten.
“Missförstånd” sänkte ABB. ABB-aktien rasade som en sten i går efter att en nyhetsbyrå påstått att vd Jörgen Centerman sagt att han inte tror på någon tillväxt i den totala marknaden för ABB under 2001. – Jag fick frågan vad jag tror om världsekonomins utveckling under 2001 och gav ett par rätt generella svar. En nyhetsbyrå misstolkade mig och trodde att jag talade om marknaden för ABB, säger Jörgen Centerman till Näringsliv. DAGENS NYHETER Nya åtal i Trustoraffären. Richard Djursén, vice vd när börsbolaget Trustor 1997 plundrades på nästan 500 miljoner kronor, åtalas för grov förskingring. Därmed är ytterligare en person åtalad i härvan kring den största ekonomiska svindeln i Sverige i modern tid.
Biträdande överåklagare Bo Skarinder lämnade i veckan in en stämningsansökan mot Richard Djursén och Thomas Jisander.
För Thomas Jisander handlar det denna gång om ytterligare en åtalspunkt. Han misstänks vara en av huvudmännen i härvan runt Trustor och är sedan tidigare åtalad tillsammans med Peter Mattsson och lord Moyne (Jonathan Guiness). Den sistnämnde var styrelseordförande i Trustor.
I sin nya stämning skriver Bo Skarinder att Thomas Jisander har gett Richard Djursén i uppdrag att ta ut 1,2 miljoner kronor från Trustors konto i SE-banken sommaren 1997.
GSM måste fortsätta ge vinst. Ericsson och därmed många svenskar kommer att leva på GSM-telefoni och övriga tekniker för digital telefoni under en rad år framöver. Det dröjer innan den tredje generationens mobiltelefoni blir en ny kassako.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.