Mr Trelleborg är tillbaka
När Rune Andersson avgick som vd för Trelleborg i maj 1990 lämnade han ifrån sig ett bolag med ett marknadsvärde på 10 miljarder kronor. Under sina sju år på vd-posten hade han gjort “Trelle” till en av de främsta aktierna på börsen, under hans tid (som sammanföll med 1980-talets börshausse) steg aktien med över 2 000 procent.
Med bolagsköp i allt från skog (Munksjö) till gruvor (Boliden och Falconbridge) fungerade Trelleborg lite som dagens private equity-bolag. När han lämnade var den gamla gummikoncernen ett ganska spretigt industrikonglomerat. Han stannade kvar som ordförande fram till 2002 och fick genomleva krisen i mitten av 1990-talet, då bolaget tvingades till nyemission. Den krisen bidrog till att Trelleborg åter fokuserade på gummiprodukterna.
Nu gör Rune Andersson ny entré i bolaget. I februari köpte han1,6 miljoner aktier för en bit över 50 miljoner kronor. Inte mycket pengar, men det Trelleborg som han köper in sig i nu är i en helt annan storleksklass, med ett börsvärde på under 3 miljarder kronor. Med köpet blev han sjätte största ägare.
Och det kan bli mer. Förra veckan offentliggjordes en nyemission på 2,2 miljarder kronor. Som huvudgarant för emissionen står Rune Andersson ihop med sin kompanjon Donald Johansson. Tillsammans garanterar de 450 miljoner kronor av nyemissionen. En annan Skåneprofil (och före detta Trelleborganställd), Sten K Johnson, har också blivit storägare och är med i garantigänget. Om än med ett mindre belopp – 73 miljoner kronor.
Bakgrunden till nyemissionen är den finansiella pressen på bolaget. Efter en uppköpsräd, ledd av vd Peter Nilsson, har bolaget dragit på sig en nettoskuld på hela 12 miljarder kronor. Samtidigt har omsättningen packat ihop, bolaget spår ett försäljningstapp på 20 procent i år, motsvarande 6 miljarder. Detta för ett företag som i fjol gjorde förlust på 166 miljoner kronor.
Skulderna ska ställas mot ett eget kapital på 10 miljarder. Det ger en skuldkvot nära bolagets egen smärtgräns, och är utmanande för bankerna. Kapitalet skräms dessutom av en goodwillpost på 11 miljarder på andra sidan i balansräkningen, uppbyggd av förvärven.
Affärsvärlden skrev i en säljanalys den 21 maj 2008 att Trelleborg borde sälja delar av verksamheten. Huvudkandidaten är bolagets “Automotive”-del som är underleverantör till den hårt pressade fordonsbranschen. Det hände inte, vilket har lett till dagens situation. Vilket också har gett en peststämpel på börsen där aktien har rasat.
Vad innebär då Rune Anderssons och de andra profilernas inhopp i Trelleborg? Till att börja med ska sägas att de än så länge är ganska små ägare. Eftersom emissionskursen sannolikt kommer att sättas långt under dagskurs, lär de inte behöva ställa upp med garantierna – varför deras ägande inte lär öka med emissionen. Om nu inte börsen packar ihop helt.
Samtidigt signalerar en emissionsgaranti på nära en halv miljard att Rune Andersson är beredd att riskera pengar i bolaget (garantin ger visserligen bra betalt i sig). Att han och Sten K skulle försvinna ut bakdörren ur Skåneklenoden Trelle vore nog prestigemässigt svårt.
Dessutom säger Claes Lindqvist, ansvarig för huvudägaren Dunkerstiftelserna med 55 procent av rösterna och den enda med A-aktier, att de kan tänka sig att minska sitt ägande och sälja en del av sin post. När emissionen är över vore det inte osannolikt om Rune Andersson och/eller någon av de andra går in och köper röststarka aktier. Sammantaget borde slutsatsen vara att Trelleborg är på väg att få nya huvudägare.
För en investerare i Trelleborgaktien är det positivt med huvudägare med egna pengar. Samtidigt kan tjänstemannastyret med stiftelser i ägarlistan brytas och en mer hårdhänt omstrukturering av koncernen ske. Skånekopplingen kan dock vara negativ, då nya ägare kanske drar sig för kritik av en vd ur Malmöetablissemanget, inte minst om han är son till Cardolegenden Lennart Nilsson.
Samtidigt är Rune Andersson knappast känd för försiktighet eller tålamod med förluster. Räkna med – eller hoppas på – en dramatisk period i börsklassikern Trelleborg framöver.
_______________________________
“Det här är långsiktigt”
Rune Andersson, varför har du köpt aktier och garanterar emissionen?
–?Kursen hade ju kommit ned till en nivå där det var helt osannolikt billigt. Jag har ju inte ägt aktier i Trelleborg på länge, men jag har följt det lite och tycker att det finns stora delar som är mycket starka, samtidigt som det naturligtvis finns de som går sämre.
Hur ser du på bolagets finansiella situation?
–?Jag tycker att det är bra att bolaget gör nyemissionen. Såvitt jag förstår har bolaget inte problem med den löpande likviditeten, de skrev i bokslutskommunikén att de hade tillräckliga kreditfaciliteter. Och kassaflödet är också ganska bra. Bolaget lämnar ju ingen utdelning i år och det skulle inte förvåna mig om det inte blir någon utdelning nästa år heller. Nyemissionskapitalet kan ju också behövas till andra saker, som omstruktureringar, nedskrivningar av goodwill eller rent av kanske nya förvärv.
Vad säger du om Trelleborgs struktur i dag?
–?Jag gillar ju bolag som har spridning på verksamheten så att säga, det kan vara en säkerhet i dåliga tider. Trelleborg har väldigt många verksamheter med otroligt starka marknadspositioner, jag uppfattar två tredjedelar av bolaget som väldigt starkt. Men hade jag varit vd i dag – och det jobbar ledningen säkert med – hade jag sett till att Automotivedelen i framtiden hade en långt mindre del av koncernen.
Dunkerstiftelserna har sagt att de kan tänka sig att minska sitt ägande under 50 procent och sälja A-aktier. Skulle du vara intresserad?
–?Det är positivt att de säger så, att de inte står i vägen om det till exempel skulle behövas nya emissioner eller om det skulle bli någon annan affär med egna aktier. Men jag har inte pratat med dem om att köpa några aktier, den dagen den sorgen.
Dunker vill sälja, du går in som ägare och ställer upp som garant. Ska man tolka det som att du nu går in i styrelsen och tar över som huvudägare?
–?Nej. Vi har bara 0,9 procent av rösterna och det är alldeles för tidigt att prata om styrelser och sådant. Det här är ett långsiktigt engagemang, vändningen för bolaget kommer att ta tid. n
Trelleborg
31 december 2008
Balansomslutning 33,7 mdr
Eget kapital 10,2 mdr
Goodwill 10,9 mdr
Nettoskuld 12,0 mdr
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.